NB – Nygård bemærker Jesper Nygård blogger om det byggede miljø, filantropien og foreningsdanmark

Vi elsker asfalt

Af Jesper Nygård, fredag den 25. november 2016 kl. 07.00

Parkour, skate, street basket, street soccer og street dance. Det er nogle af de mest udbredte gadeidrætter i Danmark – og de blomstrer over hele landet. Det skal vi være glade for, for gadeidrætten giver oplevelser og fællesskaber til mange børn og unge – også dem, der ikke passer ind i de traditionelle foreninger.

Det er selvsagt sjovere at dyrke gadeidræt i Danmark om sommeren end om vinteren. I Esbjerg er idrætsudøverne dog ikke længere afhængige af vejr og årstider. Her er den gamle DSB remise nemlig blevet renoveret og har siden starten af året været et asfalteret gadeidræts- og kulturhus. Og det ser ud til at være en succes.

Jeg har tidligere beskæftiget mig med gadeidræt på denne blog. GAME Streetmekka i Esbjerg er et godt eksempel på, at der er brug for at styrke gadeidrætten. På godt et halvt år er Streetmekka i den gamle remise vokset til at være den største forening i Esbjerg med omkring 3000 brugere.

Streetmekka rækker hånden ud til mange af de unge, der ikke føler sig tiltrukket af det traditionelle foreningsliv, hvor man typisk skal møde til træning på bestemte tidspunkter. 

Streetmekka i Esbjerg har siden sin åbning fungeret på de unges præmisser. Det vil sige, at de kan komme, som de vil. De kan møde op til de åbne træninger. Og de har selv været med til at bestemme, hvilke aktiviteter huset har. Nogle har for eksempel været med til at bygge ramperne, så de blev, som de selv syntes, de skulle være. DJ-spirer og graffitimalere udfolder sig også på området, fordi det har været et ønske blandt brugerne. De har dermed direkte indflydelse på deres egen hverdag. Det tror jeg, vi alle sammen kender værdien af.

Samtidig koster det væsentligt mindre at deltage end i en almindelig idrætsforening. Der er altså flere grunde til, at Streetmekka er attraktiv også for de børn og unge, der kommer fra socialt dårligt stillede familier. Her kommer alle slags børn og unge – også dem, der ikke har så mange andre steder at gå hen i deres fritid.

Man kan altid diskutere, om gadeidræt er en konkurrent til et godt foreningsliv. Det mener jeg ikke. Tværtimod. Og her er Esbjerg igen et godt eksempel. Huset rækker nemlig ikke bare hånden ud til de unge, men også til resten af lokalsamfundet. Skoler og institutioner bruger ofte stedet i formiddagstimerne. Lokale idrætsforeninger bliver inviteret til at stå for forskellige konkurrencer i for eksempel fodbold, basket eller dans. På den måde bliver brugerne introduceret til de lokale idrætsforeninger – og foreningerne til nye potentielle medlemmer. Der er i hvert fald en reel mulighed for, at gadeidrætten for nogle af de unge bliver et skridt på vejen mod de mere etablerede foreninger.

Esbjerg Kommune har stillet den gamle DSB-remise til rådighed. Det er en fremsynet måde at benytte den gamle bygning på. Den er restaureret med respekt for den oprindelige bygning, og Esbjerg har nu et attraktivt gadeidræts- og kulturhus, der ligger centralt i byen, som ikke mindst byens unge borgerne har stor glæde af. 

Projektet er et samarbejde mellem Esbjerg Kommune, GAME, Trygfonden, Nordea-fonden og Realdania. GAME er en non-profit organisation, der arbejder for at udbrede gadeidrætten i Danmark. Organisationen står blandt andet bag et Streetmekka i København. 

Aalborg og Viborg Kommuner er også på vej med hver sit Streetmekka, der forhåbentlig bliver lige så store succeser som Esbjerg. Vi er lige nu tæt på at finde vinderforslagene for de to steder, som vi forventer åbner i 2018. Jeg håber også, Streetmekka kan være til inspiration for andre kommuner. Der er nemlig mange byer i Danmark, hvor der er brugere, der er enige i GAME’s slogan: ”Vi elsker asfalt”.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Vi elsker asfalt Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger