NB – Nygård bemærker Jesper Nygård blogger om det byggede miljø, filantropien og foreningsdanmark

Nyt energi og CO2-regnskab hjælper kommunerne i klimaarbejdet

Af Jesper Nygård, tirsdag den 1. november 2016 kl. 07.00

For elitesportsudøvere er det svært at vide, om man er en succes, hvis man ikke har andre at måle sig imod. Incitamentet til at træne hårdt og forbedre sig er ofte at nå op på siden af – eller foran – dem, der gør det allerbedst. Derfor spiller tider og resultater en stor rolle, og derfor søger man ofte derhen, hvor der er nogen at træne med og konkurrere mod. Nogen, som man kan måle sig med, og som kan hjælpe en til at blive bedre.

Sådan er det på mange måder også med klimaindsatsen, hvor kommuner og byer over hele verden har brug for at kunne sammenligne og se hinanden over skuldrene, hvis de skal levere de bedst mulige løsninger. 

Det er i det lys, man bør se det nye værktøj ’Energi- og CO2-regnskabet’, som Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet netop har lanceret for landets kommuner, og som skal gøre deres klimaarbejde nemmere, billigere og mere effektivt. Ligesom det skal gøre det nemmere at deltage i internationale samarbejder. Og især perspektiverne i koblingen mellem den nationale indsats og de internationale samarbejder har været Realdanias baggrund for at støtte udviklingen af det nye værktøj. 

’Energi- og CO2-regnskabet’ er en videreudvikling af den kommunale CO2-beregner fra 2008, og det gør op med mange af de udfordringer, som prægede det gamle system. En af de væsentligste forbedringer er, at Energi- og CO2-regnskabet indsamler kommunernes tal for drivhusgasudledning og vedvarende energi i eet samlet system. Det er tal, der tidligere skulle hentes af hver enkelt kommune fra mange forskellige kilder. Kommunale energiplanlæggere og klimaansvarlige får dermed et ensartet datagrundlag, som muliggør direkte sammenligning mellem kommuners udledninger.

At det internationale klimasamarbejde bliver markant nemmere med ’Energi- og CO2-regnskabet’, hænger også sammen med, at værktøjet giver mulighed for at eksportere data i den såkaldte GPC-standard – Global Protocol on Community-Scale Greenhouse Gas Emissions. Standardiseret rapportering på tværs af landegrænser er afgørende for det internationale klimaarbejde. Så når vi giver mulighed for at eksportere i internationale standarter, løfter vi i væsentlig grad de danske kommuners muligheder for inspiration. Og det er en inspiration, der går begge veje. Danske kommuner kan inspirere hinanden og kommuner i hele verden, men de kan også på denne måde lade sig inspirere af verden udenfor.

Blandt andet benyttes GPC-standarden af verdens største klima-koalition: Global Covenant of Mayors for Climate & Energy. Koalitionen er opstået som en fusion af Borgmesterpagten (eller Covenant of Mayors som den også kaldes) og Compact of Mayors. Den bygger på forpligtelser fra flere end 7.100 byer fra 119 lande. Tilsammen repræsenterer den over 600 millioner mennesker, eller over 8 % af verdens befolkning. Det åbner op for en verden af læring. 

Gennem Realdanias engagement i en række danske og internationale klimatiltag, der tæller blandt andet bynetværket C40, Compact of Mayors og Sustainia, har jeg mange gange oplevet udlandets store interesse for, hvad der foregår i danske byer og kommuner. Med tilpasningen af ’Energi- og CO2-regnskabet’ tager vi et meget stort skridt i den globale videndeling. 

Derfor håber jeg også, at ’Energi- og CO2-regnskabet’ – og det at det giver nemmere adgang til internationale samarbejder – kan få flere danske kommuner til at tilmelde sig Global Covenant of Mayors for Climate & Energy. I forvejen bliver de danske kommuner, der er medlemmer af enten borgmesterpagten eller Compact of Mayors, medlemmer af koalitionen. 

Vi er allerede kommet godt fra start med tilslutningen til det, der nu hedder Global Covenant of Mayors for Climate & Energy. Men tænk hvilke perspektiver, der er for klimaet og for danske virksomheders, organisationers og kommuners muligheder for at eksportere produkter og løsninger, hvis vi om 12-24 måneder er det første land i verden, hvor alle kommuner er tilsluttet Global Covenant of Mayors for Climate & Energy. Det er muligt og har aldrig krævet færre kommunale ressourcer end nu med det nye klimaregnskab. 

Hvis alle kommunerne har ambitionen om en aktiv klimaindsats, så bør vi kunne vinde konkurrencen om at få alle med. 

For selvom det er sjovt at konkurrere og vinde som sportsmand, så handler klimaindsatsen mere end noget andet om, at det er vigtigst at deltage. At vi kun vinder, hvis så mange som muligt er med.

Link til ’Energi- og CO2-regnskabet’ http://sparenergi.dk/regnskab

Kom til fyraftensmøde i Realdania

Kom ind i Realdania den 8. november, og hør nogle af folkene bag Energi- og CO2-regnskabet fortælle om, hvordan kommunerne kan bruge redskabet til at styrke klimaarbejdet i byerne. 

https://realdania.dk/vær-med/arrangementer/2016/to-go/datadrevet-klimaarbejde 

Fakta:

Udviklingen af det nye ’Energi- og CO2-regnskab har været fulgt af en styregruppe med deltagelse af KL, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets departement, Energistyrelsen, Miljøportalen og Realdania. Realdania har støttet, at værktøjet giver mulighed for at eksportere kommunens energi og CO2-regnskab i GPC, Global Protocol on Community-Scale Greenhouse Gas Emmisions.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Nyt energi og CO2-regnskab hjælper kommunerne i klimaarbejdet Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger