NB – Nygård bemærker Jesper Nygård blogger om det byggede miljø, filantropien og foreningsdanmark

Mange bække små…

Af Jesper Nygård, torsdag den 21. september 2017 kl. 09.00

”Der er før kommet projekter ovenfra, som dør, så snart pungen er tom, for borgerne har ikke været involveret. Men forprojektet og de møder, der har været omkring det her projekt har vist, at man ønsker, at vi er aktivt med, og derfor kommer engagementet. ”

Sagt af væver Hanne Sønnichsen fra Højer ved Tønder til Realdanias seneste årsmagasin. Hun taler om starten på det fælles projekt for udvikling af Tøndermarsken, som Tønder Kommune, A.P. Møller Fonden, Realdania og senere også Nordea Fonden er gået sammen om. Målet med indsatsen er at gøre området omkring Tøndermarsken til et endnu mere attraktivt sted at bo og besøge og dermed sikre arbejdspladser, indtægter og positiv udvikling i et af landets yderområder.

Hanne Sønnichsen bor og driver forretning i Højer. Og så er hun er hun en af de lokale borgere, der er meget engageret i udviklingsprojektet. Det er rigtig vigtigt for partnerskabet bag projektet, at lokalsamfundet og de frivillige ildsjæle bliver involveret og får mulighed for at bidrage til projektet hele vejen igennem.

Ildsjæle og alt det potentiale, de rummer, har i mange år været en vigtig del af Realdanias strategi. Vi har støttet hundredvis af ildsjæleprojekter, hvor engagerede frivillige har fået en god ide, og hvor vi kan hjælpe dem i mål med økonomisk og faglig støtte. Og så inddrager vi helt bevidst ildsjæle i andre og større projekter, som vi selv sætter i gang, f.eks. sammen med kommuner eller andre partnere. Lige som i Tøndermarsken.

Forankring og iderigdom

Ildsjælene er vigtige i projekterne af mange grunde. For det første er det dem, der kender deres lokalområde allerbedst. De bor og lever i området og får ofte øje på potentialer, som vi andre ikke kan se. Og de får typisk nogle andre ideer, end dem, der typisk fostres på rådhuset eller i Realdania. 

De lokale engagerede frivillige kan også medvirke til at projekter og initiativer drives fremad og videre på lang sigt. Hvis Realdania skal støtte et projekt eller en indsats, skal det være bæredygtigt i det lange løb. Forstået på den måde, at vi skal føle os sikre på, at andre vil køre videre med projektet, når vores rolle er afsluttet. Her er de mange engagerede frivillige over hele landet en vigtig ressource. Men ildsjæle gør det ikke alene – de har brug fra støtte fra mere etablerede systemer, ellers kan projektet blive for sårbart. Derfor er det da også vores erfaring, at de projekter, der har en bred opbakning, og hvor f.eks. myndigheder, erhvervsliv, fonde, foreninger og ildsjæle løfter i flok, er dem, der virker allerbedst.

Udviklingen af Tøndermarsken er et eksempel på en indsats, hvor et projekt og en ide starter hos kommunen. Kulturhuset i Knippelsbrotårnet i København er et eksempel på det modsatte.

Det ikoniske irgrønne tårn havde i 80 år fungeret som kaffestue for bropasserne, men nu stod det tomt. En gruppe unge entusiastiske ildsjæle fik ideen til at omdanne det til et kulturtårn med oplevelser for københavnere og turister. Foreningen Kulturtårnet blev dannet, og ildsjælene fik Københavns Kommune med på ideen. Tilbage stod at skaffe midler til en omfattende renovering af tårnet, men gennem en målrettet indsats og en klar formulering af, hvad foreningen ville med tårnet, kom også den del efter nogle års hårdt arbejde på plads. Tårnet åbnede for offentligheden i sommer og byder nu københavnere og besøgende indenfor til små intime seancer med samtaler, udstillinger, radiobiograf og pop-up restaurant.

Jeg var selv forbi for et par dage siden på en smuk sensommerdag med solskin og blå himmel, hvor det væltede med mennesker på alle etagerne og bropillerne, der hyggede, besøgte udstillingen, snakkede og drak hvidvin. På et sted der for få måneder siden ikke var offentlig adgang til.

Vi skal gribe ideerne

De fleste kommuner er fuldstændig klar over ildsjælenes potentiale. Og borgerinddragelse er en helt naturlig disciplin i kommunale udviklingsprojekter – og også en del af Realdanias projekter. Men jeg tror, at der er endnu mere potentiale at hente hos ildsjælene, hvis alle de aktører, der har muligheden for det, herunder landets kommuner og Realdania, hele tiden har fokus på at blive bedre til at gribe de frivilliges ideer og hjælpe dem på vej

Da Realdania startede som filantropisk forening for 17 år siden, gik det op for os, hvor mange gode ideer, der fandtes rundt omkring i landet. Og vi fik rigtig mange ansøgninger fra ildsjæle. Det var ikke som udgangspunkt et indsatsområde fra vores side – men det blev det.

I de senere år har vi gennem såkaldte ildsjælekampagner skabt et system, som ildsjælene kan spille deres gode ideer ind i. Og det har været en stor succes. Gennem to kampagner, Byggeriets ildsjæle og Underværker, har Realdania de senere år med en samlet støtte på 105 mio. kr været med til at skubbe på en lang række spændende, nytænkende, innovative og engagerede ildsjæleprojekter over hele landet. 

I midten af august arrangerede Realdania en Ildsjælefestival på Godsbanen i Aarhus. Her kunne vores medlemmer møde en række af de ildsjæle, vi gennem årene har støttet, og se hvad de brænder for. Det var vores måde at fejre – og puste til – den ild, som brænder i de mange dedikerede mennesker. 

De mange små ildsjæleprojekter repræsenterer den del af Realdanias arbejde, der har fokus på forandring i små lokale indsatser. Det er en virkningsfuld forandringsretning, som i disse år også ses internationalt inden for f.eks. klima og byudvikling – nogle steder kaldet ’massive small’.

Så ildsjæleprojekter er ikke bare god karma. Hvis man arbejder strategisk med det, så er det også en forandringsmetode, der – i samspil med forandringer fra de mere etablerede aktører og systemer – virkelig kan gøre en forskel.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Mange bække små… Felter med * skal udfyldes
 

Civilian - en portal for ildsjæle.

Af:Henning Rasmussen, Civilian - Den15.10.2017 kl. 11:47Anmeld kommentar

Helt enig. På www.civilian.one kan alle ildsjæle og frivillige synliggør deres projekter. Til glæde og inspiration for alle andre.

Skriv hvad du søger