NB – Nygård bemærker Jesper Nygård blogger om det byggede miljø, filantropien og foreningsdanmark

Gadeidrætten er en del af det moderne idrætsudbud

Af Jesper Nygård, tirsdag den 13. maj 2014 kl. 08.00

Idrætten summer af liv og nye former opstår. Det gælder også udenfor og i bylivet. Selv har jeg efterhånden vænnet mig til at drible rundt med begreber som Street Basket, Street Dance, Street Soccer og Street Fit. Nye, populære idrætsaktiviteter, der vinder indpas rundt om i byerne og skaber socialt fællesskab blandt børn og unge på den sunde måde. 

Gadeidrætten vokser nedefra fra de unge selv. Det giver gadeidrætten en vigtig rolle som del af det moderne idrætsudbud. Især i de udsatte byområder, hvor børn og unge ikke i samme omfang har traditioner for at være medlem af en klassisk idrætsforening. 

Et aktivt idrætsliv skaber sunde fællesskaber og en god mulighed for et fysisk aktivt liv, og bygger i høj grad på principper om organisering, fleksibilitet og tilgængelighed. Det gælder for alle idrætsaktiviteter, uanset om det er en del af idrætslivet i traditionel eller i en mere moderne foreningsform, eller om de er en del af det selvorganiserede idrætsliv. Min påstand er, at et fysisk aktivt idrætsliv i samspil med andre – uanset organisatorisk ståsted – bygger på et værdifællesskab, som vi som samfund kan understøtte mere, end det sker i dag.  

Alle er enige om, at idræt er sundt – og både for kroppen og for vores fysiske og sociale velbefindende. Der er mange veje, der fører til Rom, og det er helt afgørende, at tilbuddene til forskellige målgrupper organiseres forskelligt og gribes differentieret an.

Det er Realdanias erfaring, at gadeidrætten er et super godt tilbud til nogle grupper af børn og unge – og at brugerne ofte er unge mennesker, der ikke er at finde i den mere almindeligt organiserede foreningsdrevne idrætsverden. Og fra mit tidligere arbejde har jeg gode erfaringer for, at en lokal boligsocial indsats på idrætsområdet fører til, at strømmen pludselig går den anden vej: børn og unge fra udsatte kvarterer søger til de etablerede idrætsforeninger – og med stor succes.

Derfor er idrætslivet efter min opfattelse i alle dets organisatoriske formater ikke hinandens modsætninger – det er derimod helt centrale sider af samme sag. Og de kan gensidigt styrke hinanden – og den vigtige sag om folkesundhed og socialt fællesskab blandt børn og unge på den sunde måde.

Realdania har gennem årene støttet etableringen af faciliteter, der tilgodeser børn og unges mulighed for at dyrke gadeidrætten året rundt. Senest er det sket i et samarbejde med den frivillige gadeidrætsorganisation GAME, TrygFonden og Nordea-fonden, hvor vi i fællesskab støtter etableringen af skateranlæg i tre danske byer.  

Der er så mange perspektiver i at udvikle og udbrede gadeidrætten i Danmark, og jeg tror på, at den er et vækstlag, som vil være til gavn for hele idrætten, og for alle vi andre. 

Eksempler på Realdania-støttede gadeidrætsprojekter

Tre nye skater-anlæg på vej – et samarbejde med TrygFonden, Nordea-fonden og GAME, http://www.realdania.dk/filantropiske-programmer/samlet-projektliste/streetmekka/nyheder/tre-nye-skateanlaeg-paa-vej_100314

StreetMekka – et samarbejde med TrygFonden og GAME, http://www.realdania.dk/filantropiske-programmer/samlet-projektliste/streetmekka

Multipark i Helsingør – et samarbejde med Lokale og Anlægsfonden og Helsingør Kommune, http://www.realdania.dk/filantropiske-programmer/samlet-projektliste/multipark-helsingoer/nyheder/multiparken_helsingoer031111

Herning Fodboldeksperimentarium – et samarbejde med Lokale og Anlægsfonden, Herning Kommune og Boldklubben Herning Fremad, http://www.realdania.dk/filantropiske-programmer/samlet-projektliste/fodboldexperimentarium

SkateCity i Haderslev http://www.realdania.dk/filantropiske-programmer/samlet-projektliste/skatecity

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Gadeidrætten er en del af det moderne idrætsudbud Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger