NB – Nygård bemærker Jesper Nygård blogger om det byggede miljø, filantropien og foreningsdanmark

Frivillige sammen om nye fælleskaber i landsbyerne

Af Jesper Nygård, torsdag den 17. december 2015 kl. 08.00

I det sydvestlige Mors ligger en ny superlandsby. Den kalder sig De syv sogne. Det gjorde den ikke indtil for få år siden. Dengang pegede byskiltene til Karby, Redsted, Hvidbjerg, Tæbring, Outrup, Rakkeby og Fjalleslev. Og dengang var den triste landsby-fortælling om tomme huse og lukkede skoler rå virkelighed. 

De gamle skilte står der stadig. Men siden områdets sidste kommuneskole lukkede i 2012, er der sket meget i de syv, små byer. 

Borgerne byggede dengang i protest en friskole på samme sted, hvor kommuneskolen lå og fik de fleste af områdets børn skrevet ind. Det er også lykkedes at samle alle idrætsaktiviteter i området i et ombygget kultur- og fritidscenter i Hvidbjerg. Om ikke længe vil nye byskilte vise vej til De syv sogne.

I De syv sogne, hvor der bor i alt godt 2.000 mennesker, er der opstået en ny form for fællesskab. Et fællesskab, der rækker ud over landsbyernes egne grænser. Og som har givet området en ny identitet og oplevelsen af, at sammen kan man mere, end hver for sig. 

Beboerne holder fællesspisning, høstmarked, store legedag og meget mere. Der er et fælles fodboldhold. Og man er i gang med at indrette den gamle skole i Karby med nye funktioner. Skolen skal blandt andet være naturcenter, hvor børn kan lære om miljø og økologi. 

Det er landsbyernes borgerforeninger, som organiserer alt arbejde gennem en fælles styregruppe. Det er også her pengene kommer fra. I hvert fald nogle af dem. For rygtet er gået om De syv sogne. Og nu kommer midlerne ikke kun fra Morsø Kommune og LAG-puljer. Filantropiske fonde og foreninger, som blandt andre Realdania, støtter også superlandsbyen. 

De syv sogne er ikke kun en superlandsby. Den er også et super godt eksempel på en ny form for samarbejde. Det er ikke kun på Mors, at klynger af landsbyer skyder op. 30 andre steder i landet arbejder landsbyer sammen på tværs. 

Og måske er landsbyklynger en del af løsningen på de små byers udfordringer. 

I Realdania synes vi, at ideen er rigtig god. Der er god ræson i at samle funktioner og mødesteder på tværs. Ikke kun, fordi det giver lavere udgifter til kommunernes servicetilbud. Men også, fordi det ser ud til, at borgerne kan få bedre kvalitet i tilbud og aktiviteter.

Hvorfor bruge alle kræfterne på at holde liv i tre forkølede idrætshaller, hvis man kan samle aktiviteterne i én god hal? Så er der folk nok til at kunne danne et helt fodboldhold. Og flere penge til at hyre en god træner. 

I Realdania er vi sammen med - og på opfordring af - DGI i gang med at se på, om man kan finde en ”opskrift for landsbyklynger”. En skabelon, der både kan bruges af foretagsomme folk og af politikere og medarbejdere i kommunerne. 

Som start på ”kogebogsskrivningen” bad vi to forskere fra Syddansk og Aalborg Universiteter om at se på fænomenet. De fandt ud af, at der er mange forskellige former for landsbyklynger. Nogle er opstået af sig selv, mens andre er sat i gang af kommunen. 

Fjordklyngen ved Viborg har kommunen for eksempel startet. Ud over fælles mødesteder tager klyngen blandt andet også fat om grøn energi. Der er planer om en vindmøllepark. 

Men vi mangler flere erfaringer til ”kogebogen”. Derfor støtter vi sammen med DGI fem pilot-klynger med en lille pose penge. Klyngerne ligger i Vordingborg, Faaborg-Midtfyn, Ringkøbing-Skjern, Syddjurs og Hjørring Kommuner. 

Alene på Mols er mere end 200 frivillige i gang med at lægge planer. Landsbyerne hér ser på, om nogle af menighedsrådene på Mols kan lægges sammen. Andre steder opstår samarbejder mellem forsamlingshuse og menighedsråd. Og det skorter ikke på nye, gode ideer til alt fra squashbaner og sangaftener til motionsløb og søndagsvandring.

Vi ved ikke endnu, om pilot-klyngerne lykkes. Men mange frivillige har meldt sig til at gøre en indsats for deres lokalsamfund, og det bliver spændende at se, hvordan klyngerne tager form. 

Fortsættelse følger…

Læs mere om landsbyklynger og De syv sogne

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Frivillige sammen om nye fælleskaber i landsbyerne Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger