NB – Nygård bemærker Jesper Nygård blogger om det byggede miljø, filantropien og foreningsdanmark

Erfaringens dobbelte statsborgerskab

Af Jesper Nygård, torsdag den 4. juni 2015 kl. 08.00

Det er opløftende, når erfaringer skifter ejermand. Når den viden, der er opbygget i én sammenhæng, pludselig kan bruges i en anden. Det er en oplevelse, man heldigvis har ganske ofte i det job, jeg sidder i. 

En af de mere øjenåbnende oplevelser var, da jeg for nogle uger siden var til p4 Pittsburgh-konference i USA, hvor det blev tydeligt, at erfaringer ofte har to pas og dobbelt statsborgerskab. At gode erfaringer kan rejse både ud og hjem igen – og modnes endda undervejs.

Lad mig give et eksempel fra en helt anden verden, som måske kan tydeliggøre, hvad jeg mener: Danske tv-seriers succes i udlandet. Jeg fornærmer næppe nogen ved at sige, at tv-serier som Forbrydelsen eller Borgen har suget rigtig godt til sig af inspiration fra udenlandske, særligt amerikanske tv-serier. Men når så den amerikanske tv-form kommer til Danmark, så sker der alligevel noget nyt. Noget, som gør vores produkter unikke. Noget, som gør, at efterspørgslen begynder at gå den anden vej. 

Hvis du går ind i en dvd-butik i udlandet, så ligger der nærmest med garanti en stribe danske tv-serier. Iført Sarah Lunds islandske sweater og Borgens danske parlamentarisme bliver den amerikanske tv-dramatradition pludselig til noget nyt og spændende – ”Nordisk Noir” kalder man det med sans for god markedsføring – og det er noget, som sætter Danmark på verdenskortet. 

Realdanias gebet er jo noget helt andet. Nemlig livskvalitet og det byggede miljø, og i Pittsburgh handlede det da heller ikke om tv-serier, men om byudvikling. Men sammenligningen slog mig, fordi Realdania i sit filantropiske arbejde i mange år har været inspireret af metoder og arbejdsformer, som man bruger i store og ambitiøse filantropiske fonde i udlandet. Især i de amerikanske fonde. 

Nu har vi imidlertid arbejdet med filantropi i snart 15 år i en variant, der er tilpasset til det danske samfund og vores helt særlige forhold og virkelighed. Og vi har derfor en række danske erfaringer på et højt professionelt ambitionsniveau, som jeg nu kan konstatere er blevet interessante for udlandet. Det var nemlig den konkrete anledning til, at jeg og Realdania fik invitationen til at tale på konferencen. 

Når vi taler om udvikling af byer og filantropisk arbejde med fokus på det byggede miljø, har jeg spurgt mig selv: Hvad er så det særlige, vi kan bidrage med her i Danmark? Og selv om det næppe kan reduceres til én ting, så tror jeg det i høj grad handler om vores evne til at arbejde tæt og med mange forskellige samarbejdspartnere.

”Sammen kan vi mere, end vi kan hver for sig”-tankegangen, som er kernen i hele Realdanias tilgang til filantropi. Og dét er faktisk netop en fordanskning af en amerikansk filantropisk metode kaldet catalytic philanthropy, som vi har ”importeret”. Grundfilosofien er, at ingen parter kan løse store samfundsproblemer alene. Som filantrop skal man derfor hellere være en slags katalysator, der får ting til at ske, i tætte og forpligtende samarbejder med alle de relevante parter. 

Vi har valgt at oversætte den katalytiske metode til problemdrevet og dagsordensættende filantropi.

Arbejdsmetoden har vi nu taget så meget til os, at vi kan dele erfaringer ud den anden vej. Og dermed give noget igen til de, der har givet os retning og inspiration. Særligt vores erfaringer fra samarbejdet mellem det offentlige, det private og civilsamfundet var noget, som konferencens deltagere var interesserede i. Det, synes jeg, er et godt eksempel på værdien af det, man kan kalde erfaringens dobbelte statsborgerskab.

Og – synes jeg – et godt eksempel på, at vi som del af det moderne, globale samfund løser vores lokale udfordringer med inspiration fra hinanden og ofte i samarbejde på tværs af lande. Om det er klimaudfordringen, udviklingen af bæredygtige byer, håndtering af store flygtningestrømme eller i det hele taget den overordnede bestræbelse på at skabe samfund i balance. Det er problemer, hvor vi er afhængige af udenlandske erfaringer. Og hvor også vores erfaringer, der i al væsentligt omfang er baseret på værdier som samarbejde og dialog, har stor værdi.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Erfaringens dobbelte statsborgerskab Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger