NB – Nygård bemærker Jesper Nygård blogger om det byggede miljø, filantropien og foreningsdanmark

En smuttur med potentiale

Af Jesper Nygård, tirsdag den 20. marts 2018 kl. 08.00

Det er altid fascinerende at komme til et sted i Danmark, hvor man aldrig har været før, eller måske kun har været på gennemfart. At gå på opdagelse. Blive klogere. Få nye indtryk og finde ud af, hvad der er ganske særligt for netop denne by eller egn. Men som besøgende er det nemt at gå glip af det allerbedste, og derfor er der ikke noget bedre end at lokke hemmelighederne ud af de lokale. 

Realdania har i samarbejde med VisitDenmark, Naturstyrelsen og Dansk Kyst- og Naturturisme lanceret en ny inspirationsguide, Smutturen, som viser vej til 50 gratis naturattraktioner fordelt over hele landet. Det er nok at tage munden for fuld at sige, at de alle er hemmeligheder. Nogle er velkendte i forvejen – som Grenen i Nordjylland – mens andre nok er ukendte for mange. 

Men fælles for dem alle er, at de oprindeligt er udvalgt af de lokale kommuner eller turismeorganisationer, som vi har bedt om at pege på de bedste naturoplevelser i deres område. Vel at mærke oplevelser, hvor der ikke skal løses billet. Blandt de mange bud er foreløbig udvalgt 50 til smutturen.dk.

Smutturen fungerer som et interaktivt Danmarkskort, som man på sin telefon, tablet eller pc enten kan bruge til planlægning hjemmefra eller til at finde spændende oplevelser i nærheden af det sted, man befinder sig lige her og nu. 

Kommunerne og turisme-organisationerne har været vigtige lokale guider til oplevelserne. Men kommunerne har også en afgørende opgave i forhold til at få skabt en positiv udvikling lokalt med udgangspunkt i de unikke lokale attraktioner. Vi har i Realdania erfaring med, at hvis kommunen har fokus på sine lokale potentialer og oplevelser og aktivt understøtter dem, så skaber det ikke bare stolthed og identitet i et område. Det kan også medvirke til at tiltrække turister, der spiser og bor lokalt, handler i byens butikker og i det hele taget bidrager til omsætningen.

Det har Realdania f.eks. oplevet i kampagnen ’Stedet Tæller’. Her støttede vi konkrete, fysiske projekter i Danmarks yderområder, der havde som mål at udvikle og udnytte de lokale potentialer. 

Eksempelvis har vi arbejdet sammen med Thisted Kommune og de lokale borgere om at udvikle Nørre Vorupør med afsæt i stedets stærke fiskerikultur. Med udgangspunkt i fiskerbådenes landingsplads er en række bygninger rundt om blevet sat i stand og indrettet til nye formål, blandt andet med faciliteter for surfere og en fiskebutik. Resultatet har været, at der nu kommer flere turister, familier er flyttet til, og at omsætningen i byens butikker er steget med 20 procent.

I den anden ende af landet, på Møn, har Realdania støttet udviklingen af den 175 km lange vandrerute Camønoen, hvor gæster både kan bevæge sig og få viden og oplevelser inden for kulturhistorie, gastronomi, eventyr og natur. Ruten har styrket den lokale stolthed og omverdenen har fået øje på, at området har noget helt unikt at byde på. Allerede det første år efter indvielsen i sommeren 2016, blev der estimeret 10.000 vandrere, der tilsammen lagde 12 mio. kr. hos de lokale erhvervsdrivende.

Det kan selvsagt være svært at fastslå præcis, hvor mange gæster, der besøger en gratis attraktion ude i naturen. I modsætning til eksempelvis et museum, hvor der løses billet, må man oftest ty til et kvalificeret skøn. En del af indsatsen omkring Smutturen er derfor at iværksætte konkrete optællinger, der kan kvalificere det skøn, der typisk anvendes i dag. Det kommer til at ske ved hjælp af en kombination af teledata og lokale sensorer, der tæller forbipasserende biler, fodgængere og cyklister på de 50 steder, der findes på Smutturen. Al registrering foretages naturligvis helt anonymiseret. 

Målet er at give kommunerne en mere præcis viden om besøgstal – og potentiale – i de lokale attraktioner. Det vil også give dem mulighed for at måle, om nye aktiviteter som f.eks. skiltning, renovering og anlæg af p-pladser giver flere besøgende. Og samlet set vil data fra stederne på Smutturen forhåbentlig på længere sigt give vigtig viden om effekten af at satse på lokale potentialer rundt omkring i landet.

De første 50 steder er nu på smutturen.dk, og de lokale attraktioner er ikke længere hemmeligheder. Jeg glæder mig til at følge udviklingen og måske endda få udvidet listen med flere steder, der er en smuttur værd. 

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: En smuttur med potentiale Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger