Friheden duer til alt godt Jens-Kristian Lütken blogger om hvordan den offentlige sektor kan køre længere på literen

Minimumsnormeringer er indskrænkelse af det kommunale selvstyre

Af Jens-Kristian Lütken, onsdag den 10. april 2019 kl. 10.00

Det er virkeligt ejendommeligt at opleve mine kollegaer fra den røde side af Borgerrepræsentationen gå på gaden for at demonstrere for minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Hvis forslaget blev vedtaget i morgen, ville det være en indskrænkning af det kommunale selvstyre. Det er sjældent, at kommunalpolitikere ønsker mindre politisk handlerum.    

Vi har brug for færre regler og politiske signaler fra Christiansborg og mere plads til selv at træffe beslutninger. Antallet af voksne pr. barn kan også øges ved at tage et livtag med sygefraværet og antallet af møder i daginstitutionerne. Det er noget man skal arbejde med lokalt – helt lokalt. En fin kommunal strategi med byger af målsætninger er heller ikke nødvendigvis vejen frem. Det er derimod frihed til den enkelte institution. Det kan være med til at skabe rammerne for mere kvalitet. Mere frihed koster ikke statskassen noget, så lad os arbejde sammen om det - i stedet for at trække mere regulering ned over hovedet på os selv.    

Og lad mig så lige i alt stilfærdighed gøre opmærksom på, at de partier der i dag forlanger minimumsnormeringer, er præcis de samme partier som indskrænkede den kommunale serviceramme, da de sad i regering under Margrethe Vestagers og Bjarne Corydons ledelse. De sidste fire år er den kommunale serviceramme derimod blevet øget med 2,5 mia. kr. Det har givet kommunerne mulighed for at forbedre servicen. Nogle kommuner har brugt pengene på børneområdet, andre har brugt dem andre steder, hvor der var et behov. Sådan er det kommunale selvstyre, og det skal ikke indskrænkes af nogle firkantede minimumsnormeringer, der er blevet hevet op af hatten i optakten til valgkampen. 

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Minimumsnormeringer er indskrænkelse af det kommunale selvstyre Felter med * skal udfyldes
 

Ja

Af:Torben Kvist, Læge - Den12.04.2019 kl. 13:05Anmeld kommentar

Indskrækelse af muligheden for omsorgssvigt

Nødvendigt at stå vagt om det kommunale selvstyre

Af:Frederik Damgaard, Folketingskandidat, LA, Sjællands Storkreds - Den11.04.2019 kl. 08:09Anmeld kommentar

Som Mona Madsen skriver, så er kommunernes selvstyre allerede i dag indskrænket rigeligt. Vi skal ved hver givne lejlighed stå vagt om nærdemokratiet, og vi skal hver gang mulighed byder sig giver kommunerne mere selvstyre. Det indbefatter også en anden holdning til udligningsordningerne og at kommunerne kan beholde en større del af skatten på virksomheder, så vi kan få sund konkurrence på gode vilkår for virksomhederne.

“Politisk handlerum” - frihed uden ansvar

Af:Mona Madsen, Rudersdal Kommune - byrådsmedlem - Den10.04.2019 kl. 12:40Anmeld kommentar

Der er mange områder, hvor det kommunale selvstyre kunne forbedres - først og fremmest ved at lempe på regeringens stramme styring af den kommunale økonomi, som forhindrer at man frit kan sætte skatten op eller bruge af sin opsparede kassebeholdning.

Men der er også områder, hvor kommunerne har brug for at blive holdt i ørerne. Mærkeligt nok er der ingen, der jamrer over at der sættes grænser for antallet af skolebørn i klasserne, men når det kommer til børneinstitutionerne, tåler Venstre-politikere som Lútken ingen indskrænkninger i sit handlerum. 16 småbørn alene med en pædagog? Pyt - så længe det er noget, vi selv kan bestemme.

Jeg indrømmer, at en lovfastsat minimumsnormering kan komme til at gøre ondt i vores budgetter, og dermed også gå ud over andre kommunale serviceområder. Men for pokker - det handler om vores børn; vores fremtid! Vi kan ikke være de nuværende tilstande bekendt.

Skriv hvad du søger