Friheden duer til alt godt Jens-Kristian Lütken blogger om hvordan den offentlige sektor kan køre længere på literen

Kommunerne har et ansvar for at højne stemmeprocenten til EP-valget

Af Jens-Kristian Lütken, torsdag den 3. januar 2019 kl. 11.15

2019 er et spændende valgår, eftersom der både er valg til Europa-Parlamentet og til Folketinget. Traditionelt set har det været vanskeligt at lokke danskerne til stemmeurnerne til EP-valget. Stemmeprocenten ligger som regel et godt stykke under både kommunalvalg og folketingsvalg. Det er der flere forskellige forklaringer på, men i kommunerne kan vi gøre vores til at få stemmeprocenten højere op. 

Al den stund at EP-valget ligger på en søndag, vil der sikkert være mange, der er forhindret i at stemme på selve valgdagen. Sommerhuset og stranden kan let være mere tillokkende end EU. Altså må der gøres noget for at gøre det let og bekvemt at brevstemme. Vi kunne kigge til Sverige, hvor det mange steder er muligt at brevstemme i indkøbscentre, hvor vælgerne er i forvejen. 

Under det seneste svenske valg besøgte jeg et valgsted i et shoppingcenter i det centrale Malmø. Det fungerede effektivt uden at højtideligheden omkring valghandlingen forsvandt. For det at stemme skal trods alt være noget andet end at besøge en Nespresso pop-up butik. Der er helt klart nogle gode erfaringer at høste ”hinsidan”, som vi kan bruge i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet herhjemme. 

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at der bliver prioriteret rigeligt med ressourcer til Borgerservice, således at vælgerne ikke skal stå i uendeligt lange køer for at brevstemme de sidste par dage før deadline. Det plejer at ske i min egen kommune, og det har desværre en negativ effekt på, hvor mange som stemmer. 

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne har et ansvar for at højne stemmeprocenten til EP-valget Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger