Ledelse som styrer Jan Henriksen blogger om ledelse, styring og læring

Høst panten på de gamle flasker

Af Jan Henriksen, tirsdag den 16. juni 2020 kl. 11.30

2020 har indtil nu primært stået i Coronaens tegn. Selv om Danmark på mange måder har været lukket ned de seneste par måneder, har kommunale ledere og medarbejdere fortsat ufortrødent med at sikre velfærden efter bedste beskub. Det har selvsagt betydet nye arbejdsgange og nye erfaringer.

Nu nærmer vi os en almindelig hverdag igen, selv om der stadig er meget, der er anderledes, og nye rutiner, der skal blive. Der er for eksempel lige landet en økonomiaftale for 2021, der bl.a. skal udvikle skole- og dagtilbudsområdet, det specialiserede socialområde og beskæftigelsesområdet. Samtidig giver aftalen kommunerne mulighed for at investere endnu mere i de fysiske rammer, ligesom den lægger op til, at kommunerne skal gå forrest i den grønne omstilling.

Der er tale om to rammevilkår, som kommer til at præge de kommunale dagsordener det næste lange stykke tid. Inden vi kaster os hovedkulds tilbage i pre-Corona rationale, så sprit hænderne endnu en gang, og spørg dig selv, om der er dagsordner, som blev sat på stand-by under nedlukningen, og som ikke længere er aktuelle.

Eller sagt på en mere konkret måde: Hvad kan vi med fordel afvikle? Vi tror fejlagtigt, at vi kan skabe kulturelle kvantespring ved at bygge noget nyt op. Erfaringerne viser, at når vi vil skabe store ændringer gennem beslutninger, så ender det med at blive et supplement i stedet for en ændring. Uden at vide det, hælder vi den nye vin på gamle flasker.

Den mest radikale ledelsesbeslutning, og det som har den største forandringskraft, er dekonstruktion. Start med at sende de gamle flasker til genbrug, og find en anden emballage til den næste løsning. OG! Inden du køber ny emballage, så spørg borgerne, politikerne, lederne og ikke mindst medarbejderne: ”Hvad kan vi med fordel holde op med at gøre?”

Investeringen i dette spørgsmål vil komme mangefold igen. For ved at være skarpe på, hvad der ikke længere er relevant, levner vi rum til, at det, som har været holdt nede, nu kan gro. Se det er demokrati og samskabelse! De nye løsninger, som vokser frem, kalder på nye arbejdsgange og rutiner, og dem kan du passende finansiere med dine pantpenge fra de gamle flasker.

Gå herefter i gang med jeres opgave med at omsætte økonomiaftalens mål til lokale kontekster. Uanset hvilket tema fra økonomiaftalen, vi slår ned på, kan det være en udfordrende opgave for den enkelte kommune at efterleve det. Derfor vil der være behov for at række ud og lære af hinanden – og i nogle tilfælde at indgå nye partnerskaber og samarbejder.

Hvad enten vi taler om Corona eller økonomiaftale, er forventninger og muligheder i fokus. Det er blot op til os at gribe dem og turde tænke nyt. I KLK ser vi i hvert fald frem til de kommende måneder, hvor vi sammen skal blive klogere på erfaringerne fra Coronaen og i gang med at oversætte økonomiaftalen.

God sommer!

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Høst panten på de gamle flasker Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger