Seniorlivets muligheder og begrænsninger Grethe Andersen blogger om seniorlivets muligheder og begrænsninger

Se muligheder frem for begrænsninger

Af Grethe Andersen, onsdag den 28. oktober 2020 kl. 08.00

Coronaen sætter sine begrænsninger. Det værste er, at det lige nu opleves som vilkår, der kan række langt ud i fremtiden. Det bedste er glæden over at leve i et land med et stærkt og kompetent sundhedsvæsen. Der er så meget, der er sat på stand by, som ikke kan lade sig gøre. Perioden med nedlukning pga. af Corona har i den grad påvirket os alle. De ældste medborger har oplevet ensomheden og savnet kontakt til deres kære. Alle de, som bor alene, har været tvunget til social isolation, ligesom mennesker i særlig risiko for smitte har været tvunget til at isolere sig fra selv nære familiemedlemmer.

Det er vigtigt at være social og komme ud mellem andre mennesker. Ensomhed er en bekræftet risikofaktor for Alzheimers. Ensomhed kaldes også for den følelsesmæssige usundhed. Ensomhed har ikke ret meget at gøre med, hvor lang tid man rent faktisk tilbringer alene med sig selv, eller hvor mange sociale kontakter man har i løbet af en dag. Det er derimod manglen på nære, venskabelige kontakter, der fører til ensomhed. Ensomhed er dybest set en følelse af smerte og ubehag, som fortæller én, at ens behov for tilknytning til andre mennesker ikke bliver tilfredsstillet. Ensomhed er ikke kun en tilstand, hvor man er isoleret og uden kontakt, uden stimulation, det er også en tilstand, hvor man ikke får spejlet sine egne tanker og følelser og ikke får en chance for at korrigere dem, hvis de kører ind i negative onde cirkler.

Gode forbindelser til andre giver glæde og tilfredshed og masser af muligheder for selvregulering. Det, der betyder noget, er kvaliteten af udvekslinger, om de er nærværende varme og støttende. Der er en mere direkte sammenhæng mellem helbred og ensomhedsfølelse end mellem helbred og det antal af bekendte og kontakter, en person rent faktisk har. Der er en tendens til, at jo mere ensom, et menneske føler sig, jo dårligere fungerer immunforsvaret. Ensomhed er desværre ofte tabubelagt og opleves af mange som skamfuldt. Man kan være ensom, når man er alene og man kan være ensom selv om man er en del af større fællesskaber. At engagere sig socialt og deltage i positive og støttende sociale netværk har vist sig at beskytte mod en forhøjet risiko for Alzheimers.

En aktiv hjerne holder sig frisk i længere tid end en hjerne, der er sunket hen i apati foran fjernsynet. Der kan være et element af hønen og ægget over dette udsagn, det kan jo også være en hensygnende hjerne, som har det bedst i sofaen.

I seniorlivet oplever mange som jeg en højere grad af tilfredshed og taknemmelighed.  Vi bliver bedre til at leve i nuet og være 100% nærværende. Vores mål bliver mere realistiske, vi ved, vi ikke kan redde hele verden – eller hele folkeskolen. Det er ikke længere vigtigt at præstere og bevise sit værd. Det har vi gjort i et helt langt arbejdsliv.

Gode relationer betyder alt, de påvirker både ens lykkeniveau, holder ensomheden væk og holder os sundere. De mennesker, der er mere socialt forbundet til familier, venner og fællesskaber, er gladere, fysisk sundere og lever længere end de, som har mindre gode netværk. De, som er mere isoleret fra andre, end de egentlig ønsker, oplever, at de er mindre glade, deres helbred svækkes tidligere i livet, hjernefunktioner nedsættes tidligere, og de lever kortere liv end folk, som ikke er ensomme.

Så fokus må flyttes til det, der kan lade sig gøre. Jeg nyder min alder lige nu, for om tyve år kommer jeg sikkert til at længes tilbage til det, jeg kan nu. Det handler om at få øje på det bedste i nutiden, mine relationer, mine muligheder og vælge dem til. Der er dDer  dere, der hele tiden ønsker at udvide deres horisont på et eller andet niveau. Det er dem, der fortsat tager uddannelse, dyrker terapi og selvudvikling og synes, at tingene skal have et nyt indhold. Så er der dem, der står mere og mere af, fordi de føler, at verden og livet er så utroligt uoverskueligt, fordi man skal skabe sit eget livsindhold i en tid med begrænsninger på grund af Coronaen. De sidste vil bare hygge sig og søger ikke de udfordringer, måske har de i virkeligheden et nemmere seniorliv.

En ting er sikkert, livet kan ikke kontrolleres. Så når nu erkendelsen er, at livet ikke kan kontrolleres, kan livet måske blive mere let og måske endda mere bekymringsløst. Livet er nuet – her og nu – med nye muligheder trods begrænsninger for at bevare og forny. Jeg har pludselig rigtig meget ”mig-tid”. Jeg kan tænke hver dag, denne dag kommer aldrig igen. Nogle mener at vi skaber med vores tanker og fortællinger. Så jeg tænker, at det er bare med at nyde, det jeg kan og har mulighed for og gribe mulighederne – og tackle begrænsningerne. Jeg elsker stadig at udvide min horisont og prøve noget nyt, men jeg elsker også det kendte, trygheden og komfortzonen. Jeg synes det er sjovt at læse om og blive inspireret af viden om sundhed og udvikle nye kompetencer udi vegetariske retter Jeg er bevidst om de to dynamikker, der på den ene side skaber ro og balance og på den anden side inspiration og nytænkning.

Tænk, hvis de smukkeste år af ens liv er dem, man endnu ikke har levet. Jeg oplever, at mit arbejdsliv var præget af at yde rigtig meget, og der kunne der findes lommer til at nyde, nu er livet fyldt med lommer til at være. Jeg er gået fra at være livs yder til at være livs nyder (ikke livssnyder). Det er mærkeligt – det skal jeg vænne mig til. Jeg elsker at lægge planer og have styr på dit og dat. Det var faktisk klogt nok i mit arbejdsliv, men nu giver livet flere muligheder ved at holde op med at styre. Jeg skal selvfølgelig have styr på kalenderen med en stor dejlig familie med fødselsdage og aftaler om børnepasning, men resten af tiden er min. Min hjerne har fortsat glæde af en form for struktur, men jeg bliver stadig bedre og bedre til at stå op om morgen og tænke, hvad skal jeg så bruge en ny ganske dejlig dag på i disse coronatider.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Se muligheder frem for begrænsninger Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger