Seniorlivets muligheder og begrænsninger Grethe Andersen blogger om seniorlivets muligheder og begrænsninger

Livets langsigtede virkning

Af Grethe Andersen, tirsdag den 16. marts 2021 kl. 07.30

Trods Coronaens svøbe er der stadig fokus på livets muligheder og begrænsninger. Hvad er vigtigt, hvad er værdifuldt, hvad er meningsfuldt?

Nu er det knap et år siden min skolelederægtemand forlod skolelederlivet med Corona vilkår. Der var ikke den store normale festivitas.  Det var knap tre år efter mit exit for vores begge vedkomne sidst Aalborg kommune og der før Hals Kommune. Vi har begge været meget dedikeret til lærervirket og senere skolelederansvaret samtidig med, at vores fire børn var det vigtigste i vores liv. Det er de stadig og med dem deres ægtefæller, kærester og børn.

Spørgsmålet om, hvorvidt, vi kunne havde været mere nærværende kommer nu vores 10 børnebørn til gode. De første år i mit seniorliv kørte jeg til Risskov og boede ofte hver anden uge i flere dage hos datter og svigersøn, hvor jeg kunne nyde at være mormor med deres tre sønner. De er begge læger, og vores datter havde mange timer i bil til og fra arbejde og min svigersøn vagter i den periode.  Nu har en af vores tre sønner og hans familie glæde af farmorhjælp. De ønskede også fire børn, som os, men blev velsignet med tvillinger. Vi er i høj grad privilegeret. Jeg elsker at være i dagligdagen i børnefamilierne, at have børnebørn på ferie – og især når vi kan samle alle i vores familie til familieaktiviteter og hygge. Det bedst er at opleve, at vores børn har glæde af hinanden, udfordrer hinanden, driller hinanden og hjælper hinanden. En dag er vi her jo ikke mere.

Det giver livet perspektiv. Der er en langsigtet virkning af, hvad vi har valgt og gjort gennem livet. De valg, vi gør som helt unge i form af valg af uddannelse, partner, bolig, job, karriere og meget mere, er både bevidste valg og mange tilfældige muligheder vi vælger eller sorterer fra. Ikke at vælge er også et valg. Vi har begge lærere, der gjorde en stor forskel for os.

Vi har haft en boble i Coronatiden af to par, der stadig er erhvervsaktive. Det ene par købte et slot det andet kører der ud af med strikkedesign og virksomheder i Sverige. Vi kaster os ud i sommerhusprojekt i vores oase ved Hals med renovering og tilbygning – rigtig meget selvbyg. Vi spejler os stadig i mennesker, der kan vil og tør, og støtter, når alt ikke lykkes. Som Stine Bossen ”Det handler om at turde”, har jeg altid beundret gå på mod, engagement og det at ville og turde livet. Mennesker nyder at ville, kunne, turde, vove og lege sig ud i livets muligheder, hvis de får lov.

Min mand og jeg kan begge huske, hvordan vores liv i landbrug med fædre, der kørte med heste, når marken skulle pløjes, hvordan vores mødre i den grad levede op til stop madspild med egne afgrøder, hjemmesyet tøj til os børn af rigere familiemedlemmers fine aflagte tøj og en stolthed ved at klare sig selv samtidig med at fælleskaber og det at være forbundet betød meget. Vi har fået det vigtigste med os, som vi har givet videre såvel i egen familie som i virket som lærere og skoleledere – lysten til at virke, lære, lykkes, gøre fejl og gøre en forskel, der gør en forskel for fællesskaber.

Når jeg reflekterer over livet, tænker jeg, hvor er det vigtigt, at folkeskolen fortsat har de dygtigste lærere, og alle børn i bardomslivet møder kompetente veluddannede nærværende voksne, der er dedikerede til at skabe de bedste vilkår for børns liv med dannelse, udvikling, læring og uddannelse. Vi har begge som skoleledere oplevet lærere og pædagoger, der uanset, hvilke opgaver de havde, lykkedes, ligesom der desværre også var de, der mærkeligt nok altid fik dårlige klasser og havde problembørn. Man skal have hjertet med.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Livets langsigtede virkning Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger