Du gamle, du stolte, du smukke København Cecilia Lonning-Skovgaard blogger om kommunale kerneopgaver – med borgerlig-liberale briller

Venstrefløjens rengørings-hykleri

Af Cecilia Lonning-Skovgaard, fredag den 21. april 2017 kl. 07.00

For nylig fremlagde Venstre på Københavns Rådhus et forslag om, at 500 af kommunens godt 16.000 kontanthjælpsmodtagere skulle indrulleres i en særlig ”sommer-renholdnings-indsats” i form af midlertidige nyttejobs med fokus på at holde byen ren.

Fra SF og Enhedslisten lød de forudsigelige indvendinger om, at man ikke bryder sig om nyttejobs (hvilket er paradoksalt al den stund, at nyttejobs er en opfindelse fra S-SF-R-regeringen) og at det er en kommunal kerneopgave at gøre rent, hvorfor man ikke burde blande nyttejobbere ind i denne aktivitet. 

Venstrefløjen glemmer bare, at rengøring – alt fra at samle skrald til at vedligeholde grønne arealer – er en integreret del af de beskæftigelsesprojekter, som de to partier ellers støtter så varmt. F.eks. har vi i København en række såkaldte ”lokalt forankrede beskæftigelsesprojekter”. 

Projekterne skal få folk i uddannelse eller job, men de virker ikke efter hensigten. Evalueringen af 2015 indsatsen viste, at ingen var kommet i job, mens 1 % var kommet i uddannelse. Men deltagerne selv giver udtryk for, at de oplever øget selvværd og glæde ved at være til nytte for deres lokalområde.

Til et udvalgsmøde spurgte jeg formanden for et af de største projekter, SydhavnsCompagniet, hvad deltagerne konkret laver, når de er ude hos ham – udover at træne ”hverdagsmestring” og andre knapt så konkrete kompetencer. Svaret faldt prompte – ”de gør rent – de holder vores grønne arealer fri for skrald, de tømmer affaldsspande og sørger generelt for, at her ser rent og pænt ud”. 

Én dag må jeg have venstrefløjen til at forklare mig, hvorfor det er i orden, at vores kontanthjælpsmodtagere samler skrald, når det sker indenfor rammerne af et ”lokalt forankret beskæftigelsesprojekt”, men ikke i orden, når det sker i nyttejobs… 

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Venstrefløjens rengørings-hykleri Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger