Du gamle, du stolte, du smukke København Cecilia Lonning-Skovgaard blogger om kommunale kerneopgaver – med borgerlig-liberale briller

Akademiker-paradokset

Af Cecilia Lonning-Skovgaard, onsdag den 14. juni 2017 kl. 07.00

Københavns Kommune indtager som bekendt en lidet flatterende placering som nr. 95 ud af 96 kommuner i DI’s landsdækkende undersøgelse af kommunernes erhvervsklima.

Den største tilbagegang fra 2015 til 2016 var i kategorien ”Arbejdskraft”, hvor København faldt med 26 pladser.

Her springer det i øjnene, at de deltagende virksomheder især angiver, at de har svært ved at rekruttere højtuddannede. Således angiver næsten 300 virksomheder, at de forgæves har forsøgt at rekruttere højtuddannede indenfor det seneste år.

Sammenholder man dette tal med, at København har næsten 13.000 dagpengemodtagere, hvoraf godt 6.000 er akademikere, er det tydeligt, at noget er skævt.

Én forklaring på paradokset er formentlig, at de ledige akademikere overvejende er samfundsvidenskabelige og humanister, mens virksomhederne især efterspørger ingeniører (hvor ledigheden på landsplan nu er nede omkring de 2%).

Én anden forklaring kan være, at Københavns Kommunes jobcentre og A-kasserne ikke er gode nok til at matche de ledige med de jobs, der rent faktisk er – og motivere dem til at søge disse.

I den sammenhæng er det bemærkelsesværdigt, at Frank Jensen nu har fjernet det hidtidige krav om, at der til hver samtale med en ledig dagpengemodtager skal aftales 5 konkrete jobs, som den ledige skal søge i perioden frem til næste samtale.

Ifølge Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen var de hidtidige erfaringer med at aftale 5 konkrete jobs gode, da det bidrog til realisme og fremdrift, at der blev diskuteret med udgangspunkt i konkrete jobs og ikke bare talt løst om at ”jeg kunne forestille mig at søge noget i retning af xx eller måske indenfor felt yy, hvis der en dag kom noget op dér”. 

Vi har i København en overledighed på dagpengeområdet – og samtidig leder virksomhederne med lys og lygte efter højtuddannede medarbejdere. Det er ikke en god forretning – hverken for virksomhederne, de ledige eller kommunen.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Akademiker-paradokset Felter med * skal udfyldes
 

Skriv hvad du søger