Sundhedstegn fra vandkanten Anders Broholm blogger om sundhedspolitik, udkantskommuner, kommunalt selvstyre og vækst

Måske skal KLs sundhedsområde demokratiseres lidt?

Af Anders Broholm, tirsdag den 5. april 2016 kl. 08.00

Undskyldt at dette indlæg bliver lidt ”KL/Kommune ananas i egen juice”, men jeg må ud med det. 

Jeg arbejder primært med sundhedsområdet i kommunen og det er, hvis I spørger mig, vel nok det vigtigste og mest spændende område. Området er relativt nyt i kommunal sammenhæng, da kommunerne først fik ansvar for området efter kommunalreformen for 10 år siden (ja, det er relativt nyt i den sammenhæng…). 

Der findes forskellige fora der arbejder med sundhed. Byrådenes stående udvalg (sundhedsudvalg/socialudvalg) og så findes der 5 regionale fora – de såkaldte sundhedskoordinationsudvalg – hvor 5 kommunale politikere i hver region (repræsenterer KKR) mødes med regionale politikere for at koordinere sundhedsindsatsen mellem region og kommune, herunder udarbejde sundhedsaftalerne. Endelig har KL et social- og sundhedsudvalg. 

Jeg har fornøjelsen af at være næstformand i det nordjyske Sundhedskoordinationsudvalg, og dermed tovholder på sundhedsdelen for de nordjyske kommuner. Vi har et fremragende samarbejde mellem kommunerne på sundhedsområdet heroppe!

Men KLs organisering har ikke fulgt med tiden, for der er faktisk ingen – ingen! – kontakt mellem os lokale/KKR repræsentanter og så KLs udvalg for sundhed. Det betyder, at os der sidder med fingerne nede i ”sundheds-bolledejen” til daglig, ikke har et forum hvor vi kan påvirke KLs sundhedspolitik og dem der forhandler på vegne af os med f.eks. regeringen. Det holder ikke!

Skal vi ikke øge inddragelse af os lokale sundhedspolitikere ved fx at lave et dialogforum mellem KKR-repræsentanterne i sundhedskoordinationsudvalgene (der er 25 i alt) og så KLs social- og sundhedsudvalg? På den måde kunne vi skabe mere sammenhæng og få sat kommunal sundhed endnu mere på dagsorden - sammen! Kom nu, KL-ledelse.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Måske skal KLs sundhedsområde demokratiseres lidt? Felter med * skal udfyldes
 
Anders Broholm

Anders Broholm

Lektor

Anders Broholm blogger om sundhedspolitik, udkantskommuner, kommunalt selvstyre og vækst

Skriv hvad du søger