På selve valgdagen observererede delegationen valghandlingen på flere valgsteder i Slagelse. Rapporten fra Europarådets valgobservatører forventes færdig i starten af det nye år. Foto: Palle Skov
På selve valgdagen observererede delegationen valghandlingen på flere valgsteder i Slagelse. Rapporten fra Europarådets valgobservatører forventes færdig i starten af det nye år. Foto: Palle Skov
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 20 / 2021

Valgobservatører: Vi undrer os over anonyme donationer

Europarådets valgobservatører har overværet kommunal- og regionalvalg i Danmark. Det kan blive et kritikpunkt, at man i Danmark kan give anonyme donationer til politikere.

KL og Danske Regioner har inviteret valgobservatører fra Europarådet til at overvære kommunal- og regionalvalget. Det er første gang i historien, at de overvåger et dansk lokalvalg.

Delegationen af valgobservatører består af fire lokalpolitikere fra forskellige lande samt sekretariatsfolk og valgeksperter. I dagene op til valget mødtes delegationen med politikere, organisationer, myndigheder, NGO’er og medier for at høre om, hvordan valget afvikles.

– Vi har en forpligtigelse til at overvåge de lokale selvstyrer, menneskerettigheder og retsstatens principper i de 47 medlemslande, siger Gunn Marit Helgesen, der er leder af delegationen.

Hun er norsk konservativ regionalpolitiker og sidder i fylkestinget for Telemark – det, der svarer til regionsråd. Samtidig er hun formand for SK, der svarer til KL og Danske Regioner lagt sammen.

– Vi har vældig udviklede demokratier her i Skandinavien. Der er måske mere at komme efter i Ukraine end i de veletablerede vesteuropæiske demokratier. Men der er nok også noget at sætte fingeren på her, siger hun.

Anonymitet overrasker

Delegationen er da også faldet over noget. Den danske regel om, at politikere og partier kan modtage anonyme donationer på op til 20.900 kroner.

– Det var vi vældigt overraskede over. Der er ingen registrering, og det, synes man, er helt fint. Jeg troede, at Danmark og Norge var ganske ens, men den går ikke i Norge. Der skal donationer offentliggøres. Det kommer vi nok til at kommentere på i rapporten, siger Gunn Marit Helgesen.

Observatørerne havde møde med formanden for Transparency International Denmark, Jesper Olsen.

LÆS OGSÅ Kvinderne satte rekord ved valget

– Han mente, at der faktisk er for lidt opmærksomhed på korruption eller mulighederne for korruption, siger Gunn Marit Helgesen.

Det, synes hun, blev bekræftet ved et senere møde med politikere fra Socialdemokratiet og Venstre.

– Vi spurgte, om de ikke kunne se en mulig forbindelse mellem anonyme donationer og korruption. Hvis for eksempel borgmesteren får penge, forventer man så noget til gengæld – bevillinger, byggetilladelse eller lignende? Men partierne er enige om, at det ikke er et problem, siger Gunn Marit Helgesen.

Måske er det ikke et problem. Danmark placeres igen og igen, som et af de mindst korrupte lande i Transparency Internationals rapporter.

– Jeg siger ikke, at der er korruption i Danmark. Men vi ser et problem med den regel om anonyme donationer. Jeg tror, vi i Skandinavien er vant til at tro, at vi har verdens bedste system, og overser derfor de uhensigtsmæssigheder, der kan føre til korruption, siger Gunn Marit Helgesen. 

For få kvinder

Et andet punkt valgobservatørerne nævner er, at der er så relativt få kvindelige lokalpolitikere og borgmestre i et land, hvor der ellers på overfladen er udbredt ligestilling.

– Der kan man jo se på, om der er noget i relation til arbejdsforholdene som politiker, der gør, at kvinder ikke så ofte går ind i politik. Og i den sammenhæng også om arbejdsforholdene betyder, at visse professioner favoriseres, siger Gunn Marit Helgesen. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Valgobservatører: Vi undrer os over anonyme donationer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger