Kryds på papir vil også være en grundlæggende del af vælgernes valghandling i fremtiden. Her ses valget på Frederiksberg Rådhus i 1979. Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix
Kryds på papir vil også være en grundlæggende del af vælgernes valghandling i fremtiden. Her ses valget på Frederiksberg Rådhus i 1979. Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 20 / 2021

Ingen digitalisering af valghandlingen i nyt valgsystem

Det var sidste gang, der var kommunalvalg med gode gamle KMD Valg, der har understøttet alle typer valg i årtier. Systemet er nu sat i udbud af kommunernes it-fællesskab KOMBIT. Men trods udsigten til et nyt system er der ingen digitalisering af valghandlingen på vej.

Du kender det. Efterhånden som valgaftenen skrider frem, kan du gå ind og se resultaterne fra diverse valgsteder på KMD Valg. Først bliver de små valgsteder opgjort. Efterhånden tegner det store billede sig, og til sidst har de store byer fået opgjort deres stemmer. I dagene efter kan man se de personlige stemmer. Og man kan gå mange valg tilbage og se resultaterne for kommunalvalg, regionsvalg, folketingsvalg og Europaparlamentsvalg ned på hvert eneste stemmested. Det er da perfekt. 

If it ain’t broke, don’t fix it!, siger man på engelsk. Der er dele af de eksisterende teknologier, der understøtter vores valgsystem, som stammer tilbage til slutningen af 70’erne. Det var dengang, der var noget, der hed Kommunedata, som var ejet af kommunerne. Siden blev det til KMD, som kommunerne var tvunget til at sælge i 2008. Siden har skiftende kapitalfonde ejet KMD, da kommunerne var nødt til at sælge selskabet på grund af konkurrencelovgivning. Som en del af salget havde køberen monopol på de store kommunale it-systemer i en årrække. KMD Valg er det sidste af monopolsystemerne, der bliver udbudt gennem kommunernes it-fællesskab KOMBIT.

Markedsdirektør i KOMBIT Poul Ditlev Christiansen forklarer, hvorfor det er tid at skifte. 

– KMD Valg har tjent danskerne godt i mange år. På sin vis kunne det have fortsat. Men nu skal det altså i udbud, da monopolaftalerne er udløbet. Derudover er der noget med den teknologi, det gamle system er bygget på, som gør, at det er blevet sværere at vedligeholde. Der vil man i dag bruge andre teknologier at afvikle det på, siger Poul Ditlev Christiansen.

Systemet skal kunne det samme, men designet vil ændre sig.

– Brugervenlighedsmæssigt kommer der til at ske noget. Man skal tænke på, at det er de frivillige valgtilforordnede, der skal ind og bruge det her system med års mellemrum. Det kræver noget brugervenlighed, siger Poul Ditlev Christiansen. 

Ingen digitalisering, tak!

Nu kunne man jo forestille sig, at et af verdens mest digitaliserede lande, så ville benytte lejligheden til at få et system, der kan håndtere digitale valghandlinger, men det blev et nej tak fra Folketinget.

– Det med at forestille sig, at der skal være en digital eller elektroniske stemmeafgivelse. Det er slet ikke i spil. Den væsentligste årsag er, at valglovgivningen ikke giver mulighed for det. Selv hvis man var parat, så er der nogle væsentlige fordele ved den rene papirbårne proces, som giver stor tillid til systemet blandt danskerne. I Danmark kan vi slukke for computerne og stadig gennemføre valghandlingen, siger Poul Ditlev Christiansen.

LÆS OGSÅ KOMBIT har opsagt leverandør af nyt valgsystem

En ting er, at man kan lave et sikkert digitalt valgsystem, men det er ikke ensbetydende med, at vælgerne oplever det som sikkert.

– Det papirbårne system er nok også med til at få Danmark op på førstepladsen, når det handler om tillid og integritet omkring valghandlingen, siger Poul Ditlev Christiansen.

Han henviser til, at University of Sydney og Havard lavede ”The Electoral Integrity Project”, der kårede det danske valgsystem som verdens bedste. Til sammenligning skulle man helt ned på 46. pladsen for at finde USA, lige over Mikronesien og Oman.

Fire virksomheder er allerede prækvalificeret. Det er Indra Solutions; Netcompany; KMD; NNIT i konsortie med ElectIT. Leverandørerne har afgivet bud, og KOMBIT forventer at meddele, hvem vinderen er 10. december. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ingen digitalisering af valghandlingen i nyt valgsystem Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger