Christina Krzyrosiak Hansen (S) får et stort kram af sin mor, da succesen står klart på valgnatten. Foto: Kristina Herlev Wullf/Sjællandske Medier
Christina Krzyrosiak Hansen (S) får et stort kram af sin mor, da succesen står klart på valgnatten. Foto: Kristina Herlev Wullf/Sjællandske Medier
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 20 / 2021

Holbæks stjerneskud satte rekord

Christina Krzyrosiak Hansen (S) sikrede Socialdemokratiet absolut flertal i Holbæk, hvor hun også kan fortsætte som borgmester efter at have høstet 46 procent af alle personlige stemmer i kommunen.

Det var en rørt og glad Christina Krzyrosiak Hansen (S), der på valgnatten kunne konstatere, at størstedelen af vælgerne i Holbæk har været særdeles begejstrede for deres borgmester gennem fire år. Ikke alene satte hun rekord, da hun fik 46 procent – 18.590 – personlige stemmer. Hun sikrede også Socialdemokratiet massiv fremgang på 30 procent, hvilket sikrer borgmesterpartiet absolut flertal med 19 ud af 31 mandater. 

Anderledes dårligt gik det for Dansk Folkeparti i Holbæk, som gik hele ni procentpoint tilbage. En del skyldtes ledelsen i partiet og Nye Borgerliges fremgang, forklarede Steen Klink (DF), der ikke opnåede genvalg, til den regionale tv-station. Men Dansk Folkeparti var også blevet ofre for ”Christina-effekten”. 

Anden danmarksrekord

Der er da heller ingen tvivl, om at Holbæks genvalgte borgmester er et særligt politisk talent. Ved valget i 2017 satte hun også danmarksrekord, da hun som 25-årig erobrede borgmesterposten. Og længe klistrede den unge alder til Holbæks borgmester, som tit og ofte er blevet konfronteret med sin alder.

– Det, der er megahårdt ved alder, er, at du ikke kan gøre noget ved det. Når folk har taget en beslutning om, at du er for ung, er det eneste, du kan gøre, ikke at bruge for mange vågne timer på det, og gud, hvor ville jeg ønske, nogen havde sagt det til mig for år tilbage, for jeg har virkelig brugt mange timer på at forsvare min alder. Den eneste måde, man kan komme ud af det på, er ved at levere resultater. Det er det eneste, de har respekt for, har Christina Krzyrosiak Hansen tidligere fortalt til Danske Kommuner. 

Som nyvalgt borgmester satte hun sig for at genoprette økonomien i Holbæk, der dengang var landets fattigste kommune med en likviditet på 875 kroner per borger. Intet andet sted i Danmark var kassebeholdningen så lav, at den lå under 1.000 kroner per indbygger. Det betød, at kommunen skulle rette op på udviklingen – ellers ville Holbæk gå fallit og blive sat under administration. Men da regnskab nummer to om kommunens økonomi stod klart, fandt Christina Krzyrosiak Hansen en ro i, at Holbæk var i balance og på rette vej. 

Borgmester på sin måde

Det er de færreste borgmestre, der har haft en hel tv-serie på DR3 om sig selv eller er blevet portrætteret i alt fra Femina til Djøfbladet. Og hun har også tidligere selv erkendt, at hun er en anderledes borgmester. Samtidig har hun understreget, at det ikke har været et mål i sig selv at være anderledes. Men Christina Krzyrosiak Hansen har gennem hele valgperioden flyttet borgmesterkontoret ud i den geografisk store Holbæk Kommune, ligesom hun hver tirsdag har været i praktik et sted i kommunen.

– Det begyndte jeg ikke på, fordi jeg ville være en anderledes borgmester, men fordi kommunen er geografisk kæmpestor, og jeg vidste godt, der var en folkestemning om, at man kun så sin borgmester, når vi var tæt på valg eller en gang i mellem. Og der havde jeg det bare sådan, at sådan ville jeg ikke være. Jeg vil gerne være til stede, har hun fortalt til Danske Kommuner. 

Fremtiden er i Holbæk

Christina Krzyrosiak Hansen har også tidligere understreget, at hun med sin tilgang til borgmestergerningen ikke har opfundet den dybe tallerken. Tværtimod har der også før hende været borgmestre, som har gået op i at være i øjenhøjde med borgerne. Men hun formår måske at flytte gamle dyder med over på nye platforme.

LÆS OGSÅ Havde det ikke ­været nu, ­havde det nok ­været om et par år
FOR ABONNENTER

– Det at være i øjenhøjde er ikke nyt. I virkeligheden er jeg en gammeldags politiker på de sociale medier, har hun i den forbindelse konstateret over for Danske Kommuner.

Christina Krzyrosiak Hansens massive valgsejr er bestemt ikke gået ubemærket hen, og spådommene om hendes politiske fremtid er kun blevet flere efter valget. Men Holbæks borgmester har ikke planer om hverken ministerposter eller lignende. Tværtimod ville hun blive ”ulykkelig”, hvis hun ikke blev genvalgt som borgmester – det job, som hun elsker at have, sagde hun til Danske Kommuner. Efter valget kan Christina Krzyrosiak Hansen ånde lettet op, og hun sidder de næste fire år særdeles sikkert i sadlen. 

Det var ikke muligt at træffe Christina Krzyrosiak Hansen for en kommentar inden redaktionens slutning. antj@kl.dk

/ScaledImages/_Global_Artikelbilleder_2021_DK-20___Side-20-top-10_645.jpg

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Holbæks stjerneskud satte rekord Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger