Forhandlingerne tog sin tid, selv om partierne i den grønne koalition har samarbejdet i årevis. Foto: Jakob Carlsen
Forhandlingerne tog sin tid, selv om partierne i den grønne koalition har samarbejdet i årevis. Foto: Jakob Carlsen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 20 / 2021

Den konservative kronjuvel er røget

Efter et på alle måder historisk valg på Frederiksberg overtager Michael Vindfeldt (S) borgmesterposten, men med en bemærkelsesværdig magtdeling med Radikale Venstre. Konservative måtte med blanke øjne erkende nederlaget og tilbydes nu udvalgsformandsposter.

Det var, som om tiden gik langsommere end vanligt på valgaftenen på Frederiksberg.

Tirsdag nåede at blive til onsdag, inden resultatet var klar i hovedstadskommunen, hvor fordelingen mellem de to politiske blokke ved de to forrige valg har været ganske, ganske tæt. I 2017 manglede centrum-venstre blot 173 stemmer til at danne flertal.

Helt fra starten lignede det næsten dødt løb, da Bülowsvejhallen som det første valgsted tikkede ind. Tendensen fortsatte den kommende tid, efterhånden som valgsted efter valgsted tikkede ind, og da resultatet fra Skolen på Nyelandsvej som det ottende og sidste kom, stod det historiske faktum klart.

112 års konservativt styre på Frederiksberg er slut. Primært takket være et fremadstormende Enhedslisten, men også et socialdemokrati, der går frem. Alt i alt 50,5 procent af stemmerne gik til den grønne koalition, som er navnet på valgforbundet og det politiske samarbejde mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten. Alternativet er sådan set også med i samarbejdet, men partiet er efter en enkelt periode fortid i frederiksbergsk politik.

Man kunne måske tro, at det ville ligge på den flade hånd at indgå konstitueringsaftale, når man som de rød-grønne partier har samarbejdet tæt siden 2017, men sådan skulle det ikke gå. Efter at have givet en kort mellemtid, hvor Michael Vindfeldt (S) glædede sig over resultatet, forsvandt han og samarbejdspartnerne ind i et mødelokale og blev der med undtagelse af enkelte korte pauser.

Foto: Jakob Carlsen

Danske Kommuners fotograf var som den eneste  med i forhandlingslokalet, da valgresultatet stod klart.

Våde øjne

Foto: Jakob Carlsen

Løbende tjekkede kandidaterne KMD Valg for resultater.

På borgmesterkontoret sad Simon Aggesen (K) sammen med blandt andre partifællerne Laura Lindahl og Nikolaj Bøgh. Også partiets pressechef på Christiansborg, Filip Lauritzen, var hidkaldt til at assistere. Ved 22-tiden gav Simon Aggesen sin udlægning af situationen.

– Det Konservative Folkeparti er gået frem til 40,4 procent. Jeg er hamrende stolt. Jeg er dybt taknemmelig over alle de mange mennesker, der har sat kryds ved os, sagde han og måtte hurtigt erkende, at fremgangen ikke kan bruges til det store. 

– Samlet set når vi dog i den blå blok ikke helt i mål, og vi kan jo allerede se nu ovre på den anden side, at det kaos, jeg havde forudset ville udspille sig, allerede er i gang, sagde han og kiggede over mod den hvide gang på den anden side af rådhushallen, hvor centrum-venstre-partierne holder møde.

LÆS OGSÅ Det kommunalpolitiske danmarkskort

Mens Simon Aggesen leverede en lille stikpille til oppositionspartierne, havde både Laura Lindahl og Nikolaj Bøgh våde øjne.

Og man må nøgternt sige, at der herskede kaotiske tilstande på den hvide gang. Sådan går det, når den samlede danske verdenspresse bliver klemt inde på en tre meter bred gang, hvor alle vil stå på en sådan måde, at man kan både høre og se oppositionspolitikerne, når døren gik op.

Men bortset fra pressens pladsmæssige udfordringer var der ifølge Enhedslistens Pelle Dragsted ”overhovedet ikke” tale om noget kaos. Der var blot tale om, at partierne havde brug for at tale ordentligt med hinanden om samarbejdet og om, hvem der skulle have hvilke poster, lod han og andre af politikerne forstå, når de indimellem stak hovedet ud på gangen. Flere af dem erkendte uden for citat, at de ikke selv havde troet, det ville komme hertil.

Foto: Jakob Carlsen

Partierne i den grønne koalition gav en mellemtid, da valgresultatet stod klart.

Foto: Jakob Carlsen

Michael Vindfeldt (S) bliver den første ikke-konservative borgmester nogensinde på Frederiksberg.

Groggy, men glade

Efter flere timers forhandlinger og adskillige meldinger om, at ”det er lige om lidt”, kom de fire partier ud og mødte pressen. Groggy, men glade. 

– Frederiksberg har fået et nyt makkerpar i form af mig som borgmester og Lone Loklindt fra Radikale Venstre som 1. viceborgmester. Man kommer til at se, at viceborgmesterrollen bliver udfyldt på en helt anden måde, end der har været tradition for på Frederiksberg, lød det fra Michael Vindfeldt. 

Det er en betydelig betaling, Radikale Venstre har taget sig for at pege på Michael Vindfeldt. Partiet fik med 9,2 procent ikke noget prangende valg, og selv om der på forhånd lå en aftale om at pege på en borgmester inden for den grønne koalition, erfarer Danske Kommuner, at en del af årsagen til de langtrukne forhandlinger netop var Radikale Venstre.

Ønsket om forandring på borgmesterposten vejede dog til syvende og sidst tungest for partiet, der som led i konstitueringsaftalen har vristet byudviklingen og erhvervsområdet væk fra borgmesteren. Det sker ved at oprette et nyt by- og erhvervsstrategisk udvalg, som Lone Loklindt forventeligt bliver formand for ved siden af sin 1. viceborgmesterpost. Derudover får partiet formandsposten i undervisningsudvalget.

Socialdemokratiet selv måtte nøjes med en enkelt formandspost, i øvrigt i lighed med SF, mens Enhedslisten får tre. De borgerlige partier tilbydes udvalgsformandsposter i tre af de stående udvalg præcis som centrum-venstre-partierne også i indeværende valgperiode har udvalgsformandsposter.

LÆS OGSÅ Holbæks stjerneskud satte rekord

Valgresultatet

Enhedslisten: 6 mandater

Socialdemokratiet: 5 mandater

Radikale: Venstre 3 mandater

SF: 1 mandat

Konservative: 13 mandater

Venstre: 1 mandat


Via en artikel i Politiken bredte der sig først på aftenen en stemning af, at Venstres borgmesterkandidat Jan E. Jørgensen ikke blot fik rollen som kongemager, men måske endda kunne blive borgmester på centrum-venstre-koalitionens stemmer, hvis den manglede et mandat for at få flertal. 

Det gjorde der ikke – og som landet nu ligger, indtager Lone Loklindt i stedet en hovedrolle i frederiksbergsk polititik de kommende fire år. Det bliver hende, der skal stå i spidsen for arbejdet med udvikling af hopsitalsgrunden, der overtages fra Region Hovedstaden i 2025. Det bliver også hende, der står i spidsen for arbejdet med en ny kommuneplan. Og hende, der skal sikre bedre samarbejde med erhvervslivet. Ikke borgmesteren. 

Det bliver nye tider i den arealmæssigt lille kommune. Som et partimedlem formulerede det på valgaftenen. Nye tider, som man har ventet 112 år på. mdbr@kl.dk

Foto: Jakob Carlsen

Følelserne sad uden på tøjet, da Simon Aggesen holdt et kort doorstep for pressen, der var historisk talstærkt til stede på rådhuset.


Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Den konservative kronjuvel er røget Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger