Foto: Carsten Lundager
Foto: Carsten Lundager
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 19 / 2021

DF: Vi ved godt, det bliver et udfordrende valg

Trods stormvejret vil Dansk Folkeparti kæmpe, alt hvad det kan, for et godt resultat ved kommunalvalget. Men det bliver svært, lyder det.

Dansk Folkeparti

  • Dansk Folkeparti blev ved KV17 det fjerdestørste parti i byrådene med 8,74 procent af stemmerne.
  • Det rakte til 223 byrådsmedlemmer, hvilket var en tilbagegang på 32 mandater.
  • Ved KV17 sikrede Dansk Folkeparti sig også en borg-mesterpost i Karsten Nielsen på Læsø. Han skiftede dog til Venstre i juni, og dermed mistede Dansk Folkeparti sin eneste borgmester.

Det er ikke nogen hemmelighed, at der har været uro i Dansk Folkeparti. Magtintriger, åbne skænderier i pressen, kritik af formand Kristian Thulesen Dahl og en retssag mod næstformand Morten Messerschmidt, der stod tiltalt for svindel med EU-midler har tæret på partiet. Set i forhold til valget i 2017 stiller Dansk Folkeparti op med 141 færre kandidater end ved sidste kommunalvalg. Dansk Folkeparti har ikke haft vinden i ryggen. 

– Det er klart, at vi har en udfordring med kommunalvalget. Men vi kæmper, alt hvad vi kan, og vi stiller op i alle 98 kommuner. Det er vi superglade for. Jeg oplever god stemning blandt kandidaterne, og jeg ved, at alle gør, hvad de kan, for at vi får et så godt resultat som muligt, siger Steen Thomsen, partisekretær i Dansk Folkeparti, der ikke vil formulere et officielt mål for valget. 

– Så bliver det alene et spørgsmål om, om vi klarer det og det. Det er en udfordrende opgave, vi står overfor, men vi vil kæmpe, siger han.

Frem mod kommunalvalget ser Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nærmere på partiernes kampform op til valgdagen.


Ifølge Berlingskes vægtede snit af alle institutternes målinger ville 6,4 procent af vælgerne sætte kryds ved Dansk Folkeparti, hvis der var folketingsvalg i dag. Ved folketingsvalget i 2019 endte 8,7 procent af vælgerne med at stemme på Dansk Folkeparti. Steen Thomsen mener dog, der er kommet ro på bagsmækken i det ombruste parti, efter Dansk Folkepartis nylige landsmøde, hvor partiformanden gjorde klart, at det skulle være slut med intriger i pressen. 

– Det er også fornemmelsen i baglandet, at der nu i højere grad er plads til at komme ud og vise, hvem man er, i stedet for det hele tiden drejer sig om, at der er nogle, der skændes i pressen. Der har været opbakning til formandens budskab, og folk har også levet op til det, siger han.

Samtidig understreger Steen Thomsen, at kommunalvalget ikke er et skæbnevalg for partiet og dets formand. 

– Alle valg er vigtige for Dansk Folkeparti, og vi vil gøre det så godt, som vi overhovedet kan. Men det er ikke et skæbnevalg, siger han.   antj@kl.dk

Nedturen vil fortsætte for DF

tekst Mads Brandsen

Kommunalvalget 2021 bliver ikke nogen prangende omgang for Dansk Folkeparti. Om det ligefrem bliver et skæbnevalg, er nok trods alt tvivlsomt. Partiet kæmper dog både med de tilsyneladende evindelige interne skærmydsler, men også med konkurrencen fra Nye Borgerlige, der i flere kommuner stiller med kandidater, der retorisk og kommunikativt står stærkere. 

Dansk Folkeparti må glæde sig over, at partiet trods landstendenserne også har stærke lokale folk, der kan brænde igennem. Det gælder blandt andet på Bornholm, hvor partiet ikke synes martret af tilbagegang, men tværtimod står godt i målingerne. I storbyer som Aarhus og København ser det imidlertid skidt ud for partiet, men også i byer som Næstved og Randers bliver det svært at holde momentum. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: DF: Vi ved godt, det bliver et udfordrende valg Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger