Borgmesterkandidaterne Morten Riis (EL), Linda Kofoed Persson (DF), Thomas Thors (S) og Søren Schow (V) er klar til et bornholmsk valg, der er sjældent uforudsigeligt. Foto: Jesper Westley
Borgmesterkandidaterne Morten Riis (EL), Linda Kofoed Persson (DF), Thomas Thors (S) og Søren Schow (V) er klar til et bornholmsk valg, der er sjældent uforudsigeligt. Foto: Jesper Westley
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 18 / 2021

Spillet om magten er helt åbent på Bornholm

Ingen af borgmesterkandidaterne fra de fire største partier på Bornholm vil spå om mulige samarbejdspartnere efter valget, der kommer i kølvandet på en ophedet debat om mediespærretid og et smalt budgetforlig, hvor de fleste partier følte sig hægtet af.

Her er ­valget ­ekstra ­spændende

Vi besøger fire kommuner, hvor der er ekstra meget spænding om KV21. I forrige nummer var vi i Esbjerg, og her fortsætter vi med Bornholm.­

En ophedet debat om kommunal spærretid for medier og politikere midt i sommerens agurketid, et smalt budgetforlig og et par opsigtsvækkende meningsmålinger, hvor Socialdemokratiet står til tørre tærsk, og Enhedslisten buldrer frem.

Det er bagtæppet for kommunalvalget på Bornholm, hvor det politiske billede ser ganske mudret ud. I størstedelen af valgperioden har der stået Winni Grosbøll (S) på skiltet ved borgmesterkontoret, men 4. januar gjorde Thomas Thors (S) comeback som borgmester efter en urafstemning i Socialdemokratiet.

– Det er da et spændende valg. Linjerne er trukket kraftigt op. Det skyldes nok også, at vi har indgået et budget med Venstre, siger han, da han tager imod i borgmesterkontoret.

Og det, kan man roligt sige, har stor betydning i valgkampen. 

Tidligere i denne valgperiode har der været indgået langt bredere budgetforlig – nogle med venstrefløjen, andre med venstrefløjen og flere af de borgerlige partier. Det vender vi tilbage til.

Når årets budget endte så smalt, som det gjorde, skyldes det ifølge Thomas Thors, at Socialdemokratiet og Venstre var de eneste partier, der kunne se fornuften i at samle nogle af de administrative medarbejdere på færre matrikler.

– Vi har tidligere investeret i gode faciliteter til hjemme- og sygeplejen og i det hele taget haft fokus på, at medarbejderne ude i marken skulle have bedre forhold. Nu er det på tide, at også medlemmerne i administrationen får bedre arbejdsvilkår. Der er arbejdsmiljøproblemer her, som vi må tage ansvar for at løse som ansvarlig arbejdsgiver, forklarer han. 

KV21

19 dage tilbage til valget

EL-modstand spredte sig

Det var Enhedslisten, der i sin tid var imod rådhusprojektet på Snorrebakken i udkanten af Rønne. Det glæder derfor borgmesterkandidat Morten Riis (EL), at flere nu er enige – men han ærgrer sig over, at det bliver realiseret. 

LÆS OGSÅ Tillykke med valget

– Vi vil gerne renovere administrationsbygninger og har også sat penge af til det, men projektet på Snorrebakken giver ikke mening, fordi der allerede er administrationsbygninger andre steder. Forestillingen, om at vi absolut skal samle flest mulige medarbejdere, synes jeg også, hører en anden tid til, når man tænker på, hvordan vi har arbejdet under corona, siger han. 

Morten Riis kalder det ”taktisk usmart” af Thomas Thors at indgå et budget kun med Venstre.

– Der er flere partier udenfor, end der er med, og i stedet for at inddrage flere har Socialdemokratiet sluttet en pagt med partiets normale hovedmodstander. Det er da også dumt for Venstre, som nu ikke kan positionere sig i forhold til Socialdemokratiet, siger han. 

Selv vejrer han i den grad morgenluft, efter at Enhedslisten med 20,3 procent af stemmerne var det næststørste parti på øen i en meningsmåling, som Jysk Analyse lavede for TV 2 Bornholm i september. Her måtte Socialdemokratiet samtidig notere sig en tilbagegang på over 10 procent til 22,1 procent. 

– Hvis vi bliver større end Socialdemokratiet, vil det være indlysende, at de peger på os. Det er jo noget af et vink med en vognstang fra vælgerne, som de sikkert har brug for at fortolke. Men hvis de ikke kan og vil forstå valgresultatet, må vi se, hvad vi ellers kan finde af muligheder, siger Morten Riis.

Han udelukker intet på forhånd. Heller ikke Dansk Folkeparti.

– Vi er enige om en del emner, men om vi kan blive enige om et samarbejde afhænger af mit og deres bagland. Det kræver også en fælles forståelse af, at vi i de sager, hvor vi ikke er enige – det er blandt andet grøn omstilling og integration – går i kommunalbestyrelsen og finder et flertal i sagerne fra gang til gang, lyder det fra Morten Riis.

Dårligt borgerligt samarbejde

Hos Dansk Folkeparti oplever borgmesterkandidat Linda Kofoed Persson (DF) en helt anden interesse fra bornholmerne, når hun går på Torvet i Rønne med sin kurv fuld af DF-bolcher. Hvor nogle for fire år siden slog en stor bue uden om hende, kommer flere nu hen og vender deres problemer med hende. Landspolitiske tendenser mærker hun ikke det store til.

LÆS OGSÅ Trods rekordvalg er der stadig et stykke vej til ligestilling

– Rigtig mange vælgere har fået øjnene op for, at vi stagnerer, hvis man vælger Socialdemokratiet eller Venstre igen. Da Thomas Thors overtog borgmesterposten i januar og blev spurgt om hans visioner, svarede han, at han ville fortsætte i Winni Grosbølls (tidligere borgmester, red.) fodspor. Det har jo ikke meget med en vision at gøre, siger hun.

Når det kommer til samarbejdet, mener Linda Kofoed Persson ikke, at de to store partier har meget at lade hinanden høre. 

– Vi har været i opposition i denne valgperiode, og der har ikke været noget særligt godt samarbejde hverken med Socialdemokratiet eller med Venstre. Vi stiller en del medlemsforslag, og dem stemmer Venstre konsekvent imod. Alligevel mener Venstre, at Søren Schow skal være borgmester (V-borgmesterkandidat, red.), hvis der bliver et borgerligt flertal, siger Linda Kofoed Persson opgivende og tilføjer:

– Jeg ser gerne en borgerlig borgmester. Men det skal ikke være Søren Schow. Han har skabt endnu mere splittelse i den borgerlige blok ved at indgå det budgetforlig. Vi andre borgerlige partier forsøgte at få ham på bedre tanker, men det lykkedes ikke. 

Mens mange andre partier var imod rådhusprojektet, var Dansk Folkeparti sådan set positive, men ville have flere andre elementer med i budgettet.

Hun mener, at kæden hænger bedst om hendes egen hals, men er åben over for alternative flertal. Det kunne være med Enhedslisten, Radikale, Kristendemokraterne, SF og De Konservative – helt uden om Socialdemokratiet og Venstre.  

Foto: Jesper Westley

Blokkene i bornholmsk politik er nærmest blevet brudt ned med budgetforliget, hvor Søren Schow (V) (yderst th) og borgmester Thomas Thors (S) (yderst tv) har indgået en aftale uden om de øvrige partier. Kandidaterne i midten, Morten Riis (EL) og Linda Kofoed Persson (DF) kan meget vel ende med at afgøre, hvem der skal være borgmester.

V splitter venstrefløj

Venstres Søren Schow afviser på forhånd at samarbejde med Enhedslisten og siger, at han har haft ”gode snakke” med De Konservative og Nye Borgerlige – og også med Dansk Folkeparti. Han har dog godt bemærket, at mange partier er meget kritiske, når samtalen falder på Venstre.

– Det er partier, der har været kritiske over for Socialdemokratiet længe. Nu er de det så over for os. Det handler nok om at fiske stemmer. Det er et meget uroligt politisk billede, vi ser. Alt er helt åbent, siger han. 

LÆS OGSÅ Eva Kjer Hansen tabte til Pape- og Villyeffekten

Da han havde indgået det smalle budgetforlig med Socialdemokratiet, lagde han i et debatprogram på TV 2 Bornholm ikke skjul på, at han var godt tilfreds med, at han fik splittet venstrefløjen ad. Alligevel mener han ikke, det er Venstre, der bidrager til politisk splittelse.

– Jeg synes ikke, det er os, der bærer ved til bålet, når det kommer til at angribe andre, siger han og nævner, at Enhedslisten ”helt sikkert” vil kræve stigninger i eksempelvis dækningsafgiften, hvis partiet kommer i nærheden af magten. 

Det lyder lidt som et angreb?

– Vi vil gerne holde en relativt ordentlig tone over for Socialdemokratiet, fordi det er det store parti, som er centralt, når vi laver aftaler. Derfor har vi ikke rettet skytset mod Socialdemokratiet.

Har I rettet skytset mod andre?

– Vi har nok kritiseret SF i højere grad. Det har jo så også givet SF mulighed for at rette skytset mod os, erkender Søren Schow.

Tilbage på borgmesterkontoret er Thomas Thors meget på linje med de tre øvrige borgmesterkandidater, når samtalen falder på udfaldet af valget. 

– Det står helt åbent efter valget. Sidst konstituerede vi os med SF og Enhedslisten. Denne gang melder vi ikke noget ud på forhånd, men håndterer det på valgaftenen.

LÆS OGSÅ Sådan gik det partierne ved KV21

Hvem skal have borgmesterposten, hvis Enhedslisten bliver det største parti?

– Vi går efter at fortsætte på borgmesterposten, fastslår han. 

Kan du forestille dig at støtte Morten Riis som borgmester?

– Vi må se på valgaftenen, hvordan det hele ender, siger Thomas Thors. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Spillet om magten er helt åbent på Bornholm Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger