Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 18 / 2021

Ny viden

En øjenåbner om fremtidens arbejdsliv

BØGER /// Vi har aldrig haft så mange teknologiske muligheder som i dag. Og aldrig har vi levet længere, end vi gør nu. Men trives vi? Bruger vi teknologien rigtigt, og er det lange liv egentlig et godt liv? Eller lurer angsten for, om vores job bliver ved med at eksistere, og hvornår vi kan gå på pension? Hvis der overhovedet er noget, dser hedder pension om 20 år, anfører udgiverne måske lidt provokerende for os velfærdsdanskere. Det er teamet i denne bog, som foreslår, at vi bytter den klassiske opdeling af arbejde og fritid ud med et liv, der består af mange flere faser. Ved hjælp af tre konkrete principper, fortæl, udforsk, relatér, præsenterer forfatterne en ny måde at forme livet på. Nogle steder skyder bogen ved siden af, men ideerne bør diskuteres blandt kommunale beslutningstagere.

Læs hele Per B. Christensens anmeldelse på danskekommuner.dk

Byrødder vil bruge nye penge på børn og ældre

POLITIK /// Hvis der skulle blive flere penge at gøre godt med i form af øget bloktilskud fra staten, er det kernevelfærd som ældre, folkeskole og dagtilbud, som byrådsmedlemmerne vil prioritere. Det viser en undersøgelse, som VIVE har foretaget op til kommunalvalget blandt 799 byrådsmedlemmer. Skoler og ældre topper listen over områder, politikerne helst vil prioritere med 17 procent til hvert område, mens andenpladsen deles af dagtilbud samt udsatte børn, der hver får 13 procent. Bliver bloktilskuddet derimod reduceret, vil politikerne helst finde pengene på beskæftigelsesområdet, veje og administration samt kultur og fritid.

200.000 jobannoncer er et nyt højdepunkt 

ARBEJDSMARKED /// I løbet af de seneste seks måneder til og med september er der opslået 200.000 jobannoncer i Danmark. Det er det højeste tal i 14 år, viser nye tal fra Dansk Industri, der bygger på et udtræk fra Jobindex. Tallet er udregnet som et sæsonkorrigeret seksmåneders glidende gennemsnit. På månedsbasis er september 2021 en foreløbig rekord med over 30.000 jobannoncer. Det tal har ikke været så højt siden august 2015, og man skal helt tilbage til højkonjunkturen i 2007 for at finde et tilsvarende niveau for jobannoncerne over et seksmåneders forløb.

Ni ud af ti kommuner har indført arbejdsklausuler

Skriv hvad du søger