Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 17 / 2021

Hvert fjerde byrådsmedlem bliver truet og chikaneret

27 procent af landets byrådsmedlemmer har oplevet at blive truet, chikaneret eller udsat for uønsket seksuel opmærksomhed i denne valgperiode. De ubehagelige hændelser rammer ikke kun de folkevalgte, men også deres familier. Det viser en undersøgelse, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har gennemført.

Kort før kommunalvalget i 2017 trak Christian Lorenzen sig som spidskandidat for Det Konservative Folkeparti på Fanø. En anmeldelse til de sociale myndigheder om lokalpolitikerens børn fik bægeret til at flyde over for Christian Lorenzen, der kontinuerligt er blevet meldt til de sociale myndigheder gennem seks år. 

– Det var den sidste dag i oktober, at der indløb en ny anmeldelse, og den var meget, meget alvorlig. Den lød på, at jeg skulle have truet med at slå mine egne børn ihjel, og moderen til mine børn skulle have kørt spritkørsel, mens mine børn var i bilen. Det var rigtig grumt, og det ramte os virkelig hårdt. Jeg røg totalt ned i kulkælderen i fem dage, fortæller Christian Lorenzen om den tid, hvor han meddelte sin lokale partibestyrelse, at han ikke længere ville være spidskandidat. 

– Vi var jo forbi alle deadlines, men jeg sagde til bestyrelsen, at jeg slet ikke var på tale som en mulig borgmesterkandidat længere, og hvis det kom dertil, ville jeg trække mig fra alt, fordi jeg simpelthen ikke ville byde min ekskæreste og særligt ikke mine børn, at de skulle lide under mit offentlige ombud. Og det var dybest set det, det var kommet til, siger han.  

Skriv hvad du søger