Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 17 / 2021

Flere højborge kan falde

I en hel del kommuner i Region Syddanmark er valget ret forudsigeligt. Andre steder er det så spændende, at det ikke på forhånd er muligt at udpege en oplagt vinder.
tekst Tom Ekeroth og Mads Brandsen

Region Syddanmark:

Landet rundt mod valget

I fem magasiner i træk kigger Nyhedsmagasinet Danske Kommuner i krystalkuglen og tegner et billede af det kommunalpolitiske landskab op til valget 16. november. Vi fortsætter her turen i Region Syddanmarks 22 kommuner. 

ESBJERG: Der er en vis spænding over valget i Esbjerg, hvor S og V er næsten lige så store, men hvor begge partier har udfordringer med støttepartierne. DF bliver formentlig decimeret, mens SF har sagt, at man ikke pr. automatik vil pege på Jakob Lykke (S). Venstre kommer formentlig til at gå tilbage, mens Socialdemokratiet sikkert vil gå frem. Dermed kan det ende med, at Venstres flertal falder fra hinanden, og Jesper Frost (V) derfor må forlade embedet. Det var i sin tid en skandale set med socialdemokratiske briller, da partiet mistede magten. Genvinder partiet den igen, vil der blive danset på bordene i den socialdemokratiske lejr.

TØNDER: Venstre fik ved sidste valg 44,6 procent af stemmerne, men siden er der løbet meget vand i Rudbøl Sø. Partiet blev splittet i to efter valget af Martin Iversen som spidskandidat. Kort efter dannede borgmester Henrik Frandsen Tønderlisten, der foruden ham selv tæller fem byrådsmedlemmer. Dermed er der lagt i ovnen til et nervepirrende valg i kommunen, der ganske vist er borgerlig, men som tidligere har været socialdemokratisk ledet – på et tidspunkt, hvor der var uro i Venstre. Mere end hver fjerde Venstre-vælger stemte personligt på Henrik Frandsen sidst. Gør de stadig det, kan man ikke afskrive ham som en mulig borgmester, mens de landspolitiske vinde umiddelbart blæser med Barbara Krarup Hansen (S). 

Skriv hvad du søger