Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 17 / 2021

Arbejdsmarkedet er i fuld gang – vi skal have alle med!

tekst KL

Når årets jobCAMP løber af stablen i disse dage, er det på et tidspunkt, hvor arbejdsmarkedet skriger på arbejdskraft, beskæftigelsen er tårnhøj, ledigheden er lav – og rekord få af de ledige er på kontanthjælp.

Det er gode nyheder, at arbejdsmarkedet er kommet så hurtigt ud af coronakrisens skygge, og væksten tager til. Men hvis væksten fortsat skal have gode kår de kommende år, skal vi sikre den nødvendige arbejdskraft. Derfor er vi nødt til at have en samtale med hinanden om, hvordan vi – både på den korte og lange bane – undgår mangel på arbejdskraft. Vi har indledt samtalen ved trepartsforhandlingerne. 

Det handler om, at virksomhederne får den arbejdskraft, de har brug for, og at så mange ledige som muligt får glæde af jobåbningerne – også de ledige langt fra arbejdsmarkedet.
Og virksomhederne kvitterer for kommunernes fokus på rekrutteringen. Syv ud af ti virksomheder er tilfredse med jobcentrenes match mellem virksomheder og kandidater. Otte ud af ti virksomheder er overordnet tilfredse med jobcentrenes indsats. I sidste ende må det være virksomhedernes stemme, der afgør, om jobcentrene er kommet i mål med match- og rekrutteringsopgaven og ikke enkeltsager, som desværre for ofte fylder meget i den offentlige debat.  

Kommunerne kan noget helt særligt i samarbejdet med virksomhederne, som er til gavn for de ledige både tæt på og langt fra arbejdsmarkedet. Kommuner har som de eneste muligheden for at sikre en fleksibel og hurtig virksomhedsservice, der tænkes sammen med kommunal erhvervsservice og uddannelsesindsatser. Det bliver fremadrettet afgørende for udvikling og fastholdelse af det lokale erhvervsliv. 

Derfor er det svært at se det logiske i forslaget om, at a-kasserne skal have ansvaret for de ledige det første halve år. Det vil betyde, at jobcentrene får meget svært ved at levere god virksomhedsservice og at færre ledige vil blive matchet med job. 

Jobcentrene står altså stærkt på virksomhedsservice i dag og er klar til at tage et endnu større ansvar, så længe rammerne er til det. Derfor skal det være bolden, der er fokus på i debatten. Det er ikke frugtbart, at der igen er en diskussion om, hvor beskæftigelsesindsatsen skal placeres. Uforståelige besparelser krydret med massiv og unuanceret kritik af jobcentrene bidrager ikke til det vigtigste lige nu – at få flere ledige i arbejde! 

Beskæftigelsesindsatsen er langt bedre end sit rygte og de mange ideologiske hensyn, der får lov til at fylde i debatten. Der skal dog ikke være tvivl om, at det kommunale synspunkt er klart. Vi skal fastholde og udvikle en enstrenget beskæftigelsesindsats til gavn for de ledige og virksomhederne. Det er endnu mere vigtigt i en tid, hvor virksomhederne skriger på arbejdskraft.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Arbejdsmarkedet er i fuld gang – vi skal have alle med! Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger