Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 14 / 2021

Velkommen i demokratiets tjeneste

Du skal lede landets største arbejdsplads, din familie vil lide afsavn, du vil blive udsat for grove personangreb på sociale medier. At være kommunalpolitiker er det mest spændende og det mest udfordrende hverv, du kan påtage dig. På baggrund af interviews med kommunalpolitikere kommer her en række gode råd og erfaringer til de, der er på vej ind i kommunalpolitik.
tekst Christine Brochdorf, kommunaldirektør i Egedal Kommune, og Lau Svendsen-Tune, kommunaldirektør i Vordingborg Kommune

Velkommen på vej ind i dit livs vigtigste opgave. En opgave med mange glæder og mange udfordringer. En opgave, vi som borgere sjældent siger tak for. Men som faktisk fortjener en stor anerkendelse og applaus til alle de, der tager en tørn i demokratiets tjeneste. Du er på vej ind i kommunalpolitik, og det er ikke en opgave for hvem som helst. Du kandiderer til en bestyrelsespost for en af de 98 “virksomheder” med flest medarbejdere, størst økonomi og ubetinget flest komplicerede opgaver i kongeriget. Men du bliver ikke hyldet i avisernes business-tillæg eller kommer på forsiden af fancy tidsskrifter. Du kommer på hårdt arbejde i og uden for bestyrelseslokalet efter et udskillelsesløb frem mod 16. november, der kan være hårdere end hvilket som helst reality-show.

Forud for KV21 har vi interviewet en række kommunalpolitikere samt borgmestre for at finde ind til kernen af, hvad man kan se frem til som kommunalbestyrelsesmedlem. Alle kommunalpolitikere har deres historie, alle har deres individuelle perspektiv men der er alligevel slående fællesnævnere, der gør lokalpolitik til det mest spændende og det mest udfordrende hverv, du kan påtage dig.  

Gå på deltid, og kys børnene farvel 

Halvdelen af danske kommunalpolitikerne bruger mellem 15 og 25 timer om ugen på politik. Om ugen! Det er langt fra alle møderne, der er planlagt i god tid i forvejen. Det betyder, at du konstant skal kunne være fleksibel til et morgenmøde i partigruppen, et forhandlingsmøde om eftermiddagen og et borgermøde om aftenen. De faste møder som udvalgsmøder og kommunalbestyrelsesmøder er selvfølgelig planlagt i god tid, men rigtig mange andre interessenter vil gerne i dialog med dig – og du med dem. 

Skriv hvad du søger