Bølgerne går højt, når Randers Byråd mødes på byens gamle rådhus. Så højt, at det kan mærkes ude i organisationen, lyder det fra en nu tidligere dagtilbudsleder. Foto: Annelene Petersen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Bølgerne går højt, når Randers Byråd mødes på byens gamle rådhus. Så højt, at det kan mærkes ude i organisationen, lyder det fra en nu tidligere dagtilbudsleder. Foto: Annelene Petersen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 13 / 2021

Leder siger op i protest mod politisk klima

Selv om hun har været glad for sit arbejde, har Tina Lybech fået nok af at være pædagogisk leder i et dagtilbud i Randers. Klimaet i byrådet siver ned gennem organisationen, siger hun.

Nok er nok for Tina Lybech.

Efter 18 år som ansat i Randers Kommune opsagde hun før sommerferien sin stilling som pædagogisk leder i Børnehuset Hørhaven. Baggrunden er velkendt, men det er alligevel nyt, at den også fører til frustrationer i mellemlederlaget: Det politiske klima er giftigt. 

– Politikere har ret til at søge sagsindsigt i medarbejdernes personalesager. De kan gøre det uden begrundelse. Jeg mener, det kan og bliver udnyttet chikanøst, og det er med til at skabe en frygt, for hver gang man som leder vil træffe en beslutning, har man en joker med ved bordet, siger Tina Lybech.

I forbindelse med den såkaldte Stjernehus-sag, hvor en mandlig pædagogmedhjælper var mistænkt for et seksuelt overgreb på et barn, søgte byrådsmedlemmerne Frida Valbjørn (EL) og Bjarne Overmark (Beboerlisten) sagsindsigt i Tina Lybechs og andre lederes personalesager. Ingen af dem har begrundet ønsket om sagsindsigt, og det var heller ikke nødvendigt, konkluderede Ankestyrelsen i juli.

Tina Lybech anerkender, at politikerne har ret til at søge sagsindsigt – men mener samtidig, at det er med til at underminere medarbejdernes faglighed. 

– Man kommer ikke til at bruge sin faglighed, og det er med til at skabe frygt. Jeg er selv tidligere byrådsmedlem (for Socialdemokratiet i daværende Mariager Kommune, red.), men jeg har aldrig benyttet mig af sagsindsigten. Sådan var vores kultur slet ikke, og jeg tror, de færreste kommunalpolitikere bruger det redskab.

Hvorfor er det så problematisk, at der søges sagsindsigt, hvis du som medarbejder ikke har gjort noget galt?

– Det skaber et klima, hvor man stemples som en dårlig medarbejder, selv om man bare gør sit job. Det er grænseoverskridende, og det paradoksale er, at en politiker som Bjarne Overmark har skabt sig et brand som den lille mands fortaler. Men i virkeligheden er det den lille mand, han træder på. Det er hans personlige synsninger, der er afgørende.

LÆS OGSÅ Valgobservatører: Vi undrer os over anonyme donationer

Bjarne Overmark har også tit markedsført sig som en vagthund i byrådet. Er det ikke vigtigt at have sådan en?

– Jo, men hvis ikke der er nogen, der holder øje med en vagthund, bliver det let til en kamphund, siger Tina Lybech, der mener, at Bjarne Overmark er det byrådsmedlem, der er værst.  

– For to år siden proklamerede han i den lokale avis, at han nok skulle få fyret en række embedsmænd. Senest har han videregivet indhold fra den lukkede del af byrådets dagsorden. Det får han lov til, fordi byrådet ikke siger fra.

Tror du, klimaet i Randers Byråd ville være bedre uden Bjarne Overmark?

– Det afhænger helt af, hvor godt han har lært Frida Valbjørn (EL), red.) og Kasper Fuhr (Velfærdslisten) at bedrive politik. Men jeg tror, de har en nedre grænse. 

Danske Kommuner har spurgt byrådsmedlem Bjarne Overmark, om han har en kommentar til kritikken, der fremføres af Tina Lybech. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.  mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Leder siger op i protest mod politisk klima Felter med * skal udfyldes
 
Af: Steen Johannsen
Den 19.11.2021 kl. 05:14

Randers byråds undergravning af forvaltningens og den enkelte medarbejders faglige dispositioner.

svar på: Leder siger op i protest mod politisk klima

”Sagen med pædagogmedhjælperen”/en fiktiv fortælling og skipperskrøne ..... 🍒🍒🍒🍒🍒 ..... De historier har det med at dukke op 30 år efter. Akkurat. Totalt hovedløs gerning er den foretagne disposition. Om så alle børnene var blevet krænket, havde A ikke kunnet føle noget som helst! A OG B, som bor på samme vej som pædagogmedhjælperen, der jo også har passet B`s børn, hvorfra B med sikkerhed VÈD, at hjælperen ikke er krænker. IKKE overbevisende. Som med psykopaten kan den pædofile tryllebinde sine omgivelser. Sagen opgivet af anklagemyndigheden. Dèt, der stinker langt væk og som straks springer i øjnene, er genplaceringen efter pædagogmedhjælperens eget ønske. Der er noget helt galt 🍒 🍒 Desuden ville A, der har en noget alternativ personlighed og adfærd, være totalt hamrende ligeglad, om så hjælperen havde krænket samtlige børn i institutionen, deres forældre, kælekaniner og tøjbamser. Bare A selv ikke kunne komme i fedtefadet - og kunne profitere af sin heltegerning med at få hjælperen tilbageført til pædagogmedhjælperens tidligere arbejdslads. A har INGEN menneskelige følelser, what so ever! Det er sådan noget de faglærte pædagoger har lært at opdage og intervenere over for! A, B, du, jeg og pølsemanden henne på hjørnet ville ikke opdage en skid. ….. ….. ….. ”Sagen med fru Jensen. Det rådne ben og den døde kvinde.” Hvis faglighed er ligegyldig, så kan personalet på ortopædkirurgisk operationsafsnit jo bare åbne vinduet og kalde på gartneren med den eldrevne grensav, når fru Jensen skal have savet låbenshalsen over i forb. m. indsættelse af en hofteprotese. Tømreren, som alligevel befinder sig på afdelingen og har sin muggert med, hamrer så lige kuglehovedet af titanium på plads i toppen af lårbenet. Maleren, som netop er ved at spartle nogle huller i væggen inde på sygeplejekontoret, smutter lige forbi og klasker noget polyfilla i den af portøren udfræsede hofeteskål. Portøren er alletiders handyman. Og det bedste af det hele. Operationen er nu omkostningsneutral. Ingen dyre lønninger til den ortopædkirurgiske overlæge med tyve års erfaring. Der er bare en lille udgift til materialer. Rustne søm og skruer fra tømrerens værktøjskasse og en stribe, udklemt hæftemasse fra malerens tube. Hokus Pokus Filiokus. Skulle det være noget særligt? Epilog: Fru Jensen`s ben nekrotiserede og hun var tre uger om at skrige sig ind i døden. Når nu B`s børn bliver halvvoksne og begynder at skære i sig selv, blive mentalt syge og resten af livet ikke er i stand til at give og modtage kærlighed, ikke kan leve et normalt liv og indgå i sociale sammenhænge? Så er det bare ærgerligt. Det er nemlig lige præcis sådan tingene kan hænge sammen. Skulle det være noget særligt? ….. ….. ….. Politikere - og alle mulige andre lægfolk - skal ikke blande sig i faglige dispositioner over hovedet. De skal ikke engang have en mening om det. Som med alle mulige idioters mening om det muntre foto af to glade veninder med kirsebærkinder og dertil en frisk kommentar ..... 🍒🍒 .....

Af: Steen Johannsen
Den 19.11.2021 kl. 05:03

MOBNING/CHIKANE/Sundhedsfarligt arbejdsmiljø

svar på: Leder siger op i protest mod politisk klima

MOBNING/CHIKANE/Sundhedsfarligt arbejdsmiljø i Randers Kommunes styringssystemer. Emnet er ikke manglende dømmekraft, uværdighed, overtrædelse af love/regler for adfærd, kritisable fritidsinteresser eller alle mulige andre til lejligheden fabrikerede tågeslør. Emnet er MOBNING! 🍒 Forskelligartede faktiske problemstillinger forefindes i rigeligt antal. Skjulte eller delvist synlige og det handlingsretarderede system har ikke mulighed for at skabe effektive og varige løsninger. Møgsager opstår løbende oven på andre uløste møgsager. Nok er der at tage fat på. Succèsraten for indsatsen vil fortsat være lav, indtil et sundere arbejdsmiljø begynder at virke. Ikke engang en sjælløs robot ville kunne arbejde effektivt her. Frygtkulturen er ikke alene frygten for hinanden, men også den helt basale frygt for ikke at være socialt accepteret/assimileret i en gruppe. Fra denne kilde udspringer mobningen 🍒 Mobning rammer ikke personer, som er særligt disponerede. Mobning er uhyre vanskelig at synliggøre. Mobning foregår vedvarende i det skjulte over længere tid måske suppleret af pludselige, voldsomme angreb. Oplever ofrene overgrebene som ondsindet begrundede, forstærkes skadeniveauet. Ofrene bliver isolerede, fordi andre ikke kan se problemet. Ofrene opleves som persisterende i deres fejlopfattelse af virkeligheden. De andres virkelighed. Mareridtet, du ikke kan flygte fra, er kun lige begyndt. Processen er selvforstærkende. Ofret begynder at gøre fejl i sit arbejde. Psykiske og fysiske symptomer forværres. Rejsen til det personlige helvede er begyndt. Får spiralen lov at køre videre bliver mobbeofrets liv ødelagt midlertidigt eller for resten af tilværelsen 🍒 Flugt kan vise sig at være den eneste udvej. Kom væk fra mobberen og det uhelbredeligt syge arbejdsmiljø. Et nederlag er det ikke. Det er rettidig omhu for at undgå ødelæggelse 🍒 I forbindelse med undervisning i emnet og i andre situationer har jeg oplevet personer, som pludseligt forstår, at de tidligere har været eller aktuelt er udsatte for mobning. Det er en meget voldsom erkendelse 🍒 Aktuelt ser vi krænkende mundtlige/skriftlige udmeldinger - nedvurdering af faglige og menneskelige kompetencer - åbenlyse og slørede trusler - kritik af privat levevis og personlige værdier - bagtalelse - åbenlys fjendtlighed - nedadrettede, uberettigede angreb mod såvel faglighed som personlighed - forsøg på offentlig intimidering. 🍒Grundlaget for den oppustede, aktuelle stand-up-sag er en fis i en hornlygte. Bjarne Overmark har en ganske særpræget kompetence. BO kan få en fuser af en våd kineser til at explodere som en altødelæggende brintbombe. Havde Bjarne Overmark ikke fejlagtigt antaget, at der her var et svagt punkt, han kunne angribe og derved vinde endnu en glorværdig "sag", havde der aldrig været hverken lugt eller lyd af den lille kirsebærprut. Måden BO valgte at angribe på ligner til forveksling hans tidligere korstog. Et modbydeligt forsøg på at oppiske en folkestemning, som skulle karaktèrmyrde familiechefen og samtidig udstille hendes chef som inkompetent. I forventning om, at de begge bliver enten fyret eller løber skrigende bort. BO`s motivation er den samme, som kan ses gennem mere end to årtiers had og forfølgelse. At BO muligvis har været anledning til, at nogle mindre heldige sager er dukket op i Randers Kommune, skal da ikke frakendes ham Betragt dog lige karakteren af forløbene. Intet er der gjort for at klare tingene ved hjælp af en fredelig fremgangsmåde. Derimod Armageddon, Ragnorak og Apokalypse udløst på èn gang. Ridderen på den hvide hest er ikke en helt, men en amokløbet, apokalytisk rytter, der er galoperet af sted længe før tid. Verden går først under efter KV21. Ingen Gud er så ond, at han berøver os den enestående oplevelse. 🍒 Det er frygt, der er i spil her. Frygt for ikke at være en del af et fællesskab. Og så vèd politikerne i byrådet ikke engang, hvorfor de sidder der og hvad deres opgave består af. Det afføder forvirring. Ikke er der noget, der giver mening. Så giver det mening at mobbe hinanden. Enkeltvis såvel som i grupper. Partipolitisk er grupperne allerede dannet. Dernæst savnes et fjendebillede uden for egne rækker. Allerbedst giver det mening at mobbe forvaltningen, som så bliver udelukket fra at udføre sine opgaver fagforsvarligt. Det kan byrådet så bagefter angribe forvaltningen for. De ansatte kender deres opgaver ind og ud. De er fagligt uddannede til de job, de varetager. Opgaverne er beskrevet i ansættelsesbrev og arbejdsbeskrivelser. Altså mangeårig organisatorisk mobning/strukturel ondskab, når den er allermest vanvittig. Der skal udefra kommende experthjælp til. Og det skal være èn, der bor langt fra Randers Kommune for at sikre absolut uvildighed. Konsulenten bør nok allerbedst rejse til Randers fra Katmandu, Tongaøerne eller Honolulu. Jeg har professionelt som leder, konsulent og underviser beskæftiget mig med emnet voksenmobning i samarbejde med to fremtrædende forskere. Tilfældigt læste jeg om familiechefens sygemelding med baggrund i en mulig mobbesammenhæng: Louise Browns opslag om en frygtkultur. Ikke tog det mange minutter at finde frem til symptomerne på et særdeles sundhedsskadeligt mobbemiljø i Randers Kommune. Byråd, forvaltning og lokalpolitikere som aktører i et mangeårigt, uløseligt skisma. Jeg valgte at anmelde sagen til Arbejdstilsynet/AT. Yderligere tog jeg kontakt til forskellige medier for at sikre, at anmeldelsen til AT blev kendt i offentligheden. Jeg undersøgte videre på problemets natur og omfang ved at skrive indlæg af forskellig slags. Responsen var positiv. Hvem støtter hvem - hvilke argumenter - konfliktstrategier - skjulte dagsordner. Dette her berører mig dybt personligt. Alle minder og følelser bliver aktiveret. Sundhedsskadelige arbejdsmiljøer medfører hvert år megen menneskelig lidelse og økonomiske tab i milliardklassen. Derfor kunne jeg ikke lade sagen ligge. Jeg var nødt til at gøre noget. ikke mindst af hensyn til min egen sjælefred. Ikke mere har jeg at sige. The Rest Is Silence.

Af: Steen Johannsen
Den 19.11.2021 kl. 05:00

Sundhedsfarligt arbejdsmiljø i Randers Kommunes styringssystemer.

svar på: Leder siger op i protest mod politisk klima

MOBNING/CHIKANE/Sundhedsfarligt arbejdsmiljø i Randers Kommunes styringssystemer. Adskillige byrådspolitikere i Randers Byråd vèd ikke, hvorfor de sidder der og hvori deres opgaver består. Mange af politikerne tror, at de skal behandle enkeltsager og styre forvaltningen helt ned til den enkelte ansatte. Og "redde" de stakkels borgere fra den onde forvaltning. Denne holdning er extremt skadelig. Disse politikere kalder sig selv vagthunde/gravere og er medlemmer af "Vogternes Råd". Hvordan vil politikerne løse dette mangeårige problem, der blokerer for såvel byrådets politiske som visionære arbejde, direktionens og direktørernes ledelsesmæsige dispositioner som for den enkelte ansattes faglige indsats ... 🍒🍒 ... Steen Johannsen/OK Consult. Sagen anmeldt til Arbejdstilsynet fredag d. 15. oktober 2021 😎 Hvilken kurs skal vi styre, hr. kaptajn?
🍒 🍒 🍒 🍒 🍒
Lidt om faglighed. Sjovt nok er det der med, at en faglig uddannelse og erfaring er kvalificerende til at udføre et specialiseret job ikke almen viden for byrådspolitikere i Randers Byråd. Elleve nye træder nu ind i sumpen iført knæhøje, miljøgrønne gummistøvler. Måske de har hørt noget om, at faglighed af og til kan være en helt god ting? 🤔

Af: Steen Johannsen
Den 19.11.2021 kl. 13:06

Personfokus er ikke en langsigtet løsning.

svar på: Leder siger op i protest mod politisk klima

Bjarne Overmark skabte som den almægtige Gud jorden og alle dens skabninger præcis d. 1. januar 1994. At byrådsmedlem og advokat Bjarne Overmark ganske egenhændigt har skabt det ejendommelige klima i Randers kommunale styresystem er ikke rigtigt. I årenes løb har mange spist frugt af Kundskabens Træ. Og gradvist er religionen overgået fra at være monoteistisk til at være polyteistisk. At stoppe Bjarne Overmark er blot en absolut nødvendig begyndelse. Det sundhedsskadelige miljø er organisatorisk forankret og af dyb strukturel karakter. Alene at stoppe Bjarne Overmark er langt fra tilstrækkeligt! Miljøet bør betragtes i metaperspektiv som en farlig organisme. Ikke skal der efter Bjarne Overmarks exit fokuseres på enkeltpersoner. Miljøet er en smuk udgave af Dantes mange-lagede helvede.

Af: Steen Johannsen
Den 19.11.2021 kl. 05:26

Blokering af såvel byrådets politiske som visionære arbejde, direktionens og direktørernes ledelsesmæsige dispositioner som for den enkelte ansattes faglige indsats sats

svar på: Leder siger op i protest mod politisk klima

MOBNING/CHIKANE/Sundhedsfarligt arbejdsmiljø i Randers Kommunes styringssystemer. Adskillige byrådspolitikere i Randers Byråd vèd ikke, hvorfor de sidder der og hvori deres opgaver består. Mange af politikerne tror, at de skal behandle enkeltsager og styre forvaltningen helt ned til den enkelte ansatte. Og "redde" de stakkels borgere fra den onde forvaltning. Denne holdning er extremt skadelig. Disse politikere kalder sig selv vagthunde/gravere og er medlemmer af "Vogternes Råd". Hvordan vil politikerne løse dette mangeårige problem, der blokerer for såvel byrådets politiske som visionære arbejde, direktionens og direktørernes ledelsesmæsige dispositioner som for den enkelte ansattes faglige indsats ... 🍒🍒 ... Steen Johannsen/OK Consult. Sagen anmeldt til Arbejdstilsynet fredag d. 15. oktober 2021 😎 Hvilken kurs skal vi styre, hr. kaptajn? https://youtu.be/P9hmJS5Q8k4

Af: Steen Johannsen
Den 19.11.2021 kl. 05:20

Byråds tilsidesættelse/overruling af ansattes, faglige arbejde. Opfordring til anmeldelse af kritisable og ulovlige forhold!

svar på: Leder siger op i protest mod politisk klima

Nu synker skuden under dig, Bjarne Overmark. Hvad var det nu lige, der ramte dig ? Nåh jo - det var såmænd 🍒🍒 og 🍒 🍒 ..... Adskillige af byrådspolitikerne i Randers Byråd vèd ikke, hvorfor de sidder der og hvad deres opgave består af. Mange af politikerne tror, at de skal behandle enkeltsager og styre forvaltningen helt ned til den enkelte ansatte. De kalder sig selv vagthunde/gravere og er medlemmer af "Vogternes Råd". Hvordan vil politikerne efter KV21 løse dette problem, som blokerer for såvel byrådets, forvaltningens som den enkelte ansattes faglige arbejde? Bjarne Overmarks tid som politiker i Randers Kommune er definitivt forbi. Bjarne Overmark`s vanvittige, mafialignende regime gennem 28 år er så råddent, at det er ved at forgå i sin egen ondskab. Bjarne Overmarks voldsomme angreb på familiechefen Ann Hermansen tydeliggjorde, hvad der foregår. Og godt skjult bag kulisserne i det kommunale mobbeland er tilstandene totalt ude af enhver form for lovmæssig kontrol. Byrådets primære opgave efter konstitueringen er at få muget grundigt ud. Oprydningen kan støttes af anonyme anmeldelser fra tidligere og nuværende ofre for mafiakulturen. Nedskriv din historie. Vedhæft dokumentation. Tryk på knappen "send". Og nyd den pragtfulde følelse af ubehersket glæde tilsat lidt had. Modtagerne kunne være Ombudsmanden, Ankestyrelsen, Politiet. Alene fantasien sætter grænser. God skrivelyst! ..... Steen Johannsen/OK Consult. Sagen anmeldtes til Arbejdstilsynet fredag d. 15. oktober 2021.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger