Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 13 / 2021

Nye Borgerlige på Bornholm uden spids

KV21 /// Philip Brandt har trukket sig som spidskandidat for Nye Borgerlige på Bornholm, efter han i et Facebook-opslag kaldte Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm for ”morder” og et ”korrupt møgsvin”. Det fik Nye Borgerliges hovedbestyrelse til at fratage ham hans folketingskandidatur og opfordre ham til at gå som spidskandidat. Nu overvejer partiet at stille op uden spidskandidat, fortæller Philip Brandt til TV 2 Bornholm og tilføjer, at han ikke fortryder sit Facebook-opslag.

Mange kommuner udskyder affaldssortering 

AFFALD /// Det har været svært for kommunerne at leve op til de nye krav til affaldssortering og antal fraktioner inden for tidsfristen. Otte ud af ti af landets kommuner har søgt om dispensation til at få udsat fristen for de nye krav. Samtidig har mere end halvdelen af landets kommuner udskudt affaldssorteringen i halvandet år. Det viser en aktindsigt, som DR har fået fra Miljøstyrelsen.

DR fortæller, at flere af landets kommuner oplever lang ventetid på nye affaldsbeholdere og biler. At det særligt er mad- og drikkekartoner, som volder problemer, skyldes ifølge DR, at de endnu ikke kan sorteres og genbruges herhjemme, og at det er helt nyt at sortere i denne kategori. Mens nogle kommuner får de frasorterede kartoner transporteret til Tyskland, har andre kommuner valgt den løsning fra.

Færdigvaccineret borgmester får corona

COVID-19 /// Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K), er testet positiv for corona på trods af, at han har været færdigvaccineret i en måned. I et opslag på Facebook oplyser borgmesteren, at han blev testet efter en ferie med familien, og at han har haft symptomer i form af lidt forkølelse og hoste, som han dog troede skyldtes, at han har været i nærheden af airconditionanlæg. Han opfordrer i opslaget til at få en PCR-test ved hjemkomst fra ferie, selvom man er færdigvaccineret. Efter den positive test er borgmesteren i isolation.

Landsstyreformand beklager borgmesters vaccinebrøler

COVID-19 /// Borgmesteren i Grønlands største kommune, Sermersooq, Charlotte Ludvigsen (IA), lod sig i sommeren vaccinere før alle andre i Nuuk. Det skete, da hun sammen med tre embedsmænd, der skulle holde styr på køen foran vaccinecentret, sprang køen over. Og sagen har også fået landsstyreformanden, Múte B. Egede (IA), til at beklage sin partifælles opførsel.

– Jeg synes, at sagen er beklagelig. For os som folkevalgte er det meget vigtigt at være meget påpasselige. Vi er alle sammen lige, det er det samme i forbindelse med vaccinationen, siger Múte B. Egede til det grønlandske medie KNR.

Også Charlotte Ludvigsen har undskyldt sin opførsel og forklaret, at hun skulle vaccineres senere samme dag og ikke var klar over, at der ikke ville være vacciner nok til alle. I så fald var hun aldrig sprunget over i køen, lød det til KNR. 

Nu skal der så startes en uvildig advokatundersøgelse, der efter færdiggørelse skal fremlægges for hele kommunalbestyelsen.

7.124

personer søgte på tre dage om ret til tidlig pension, efter muligheden åbnede den 1. august.  

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

SF-spidskandidat dropper politik

KV21 /// SF i Middelfart har måttet skifte spidskandidat, efter den hidtidige spidskandidat, Mikkel Dragmose-Hansen, har besluttet at droppe politik. Samtidig træder han ud af byrådet i Middelfart i starten af september efter 12 år som byrådsmedlem. Han trækker sig ligeledes som spidskandidat ved det kommende regionsrådsvalg. På Facebook skriver Mikkel Dragmose-Hansen, der har været både viceborgmester, fungerende borgmester og udvalgsformand, at han forlader politik, fordi han for nylig har fået nyt job, og at hans selvstændige virksomhed samtidig udvikler sig.

– Jeg vil savne Middelfart Byråd, savne at skabe resultater i hverdagen, mødet med de mange borgere, dygtige medarbejdere og virksomheder, skriver Mikkel Dragmose-Hansen.

Morten Thomsen, der har været SF’s formand i Middelfart i omkring fire år, bliver ny spidskandidat, når Mikkel Dragmose-Hansen stopper.

Overborgmesterkandidat ramt af hærværk

KV21 /// Sophie Hæstorp Andersen (S) fik sig en grim overraskelse, da hun vendte tilbage til sit kampagnekontor efter ferien. Her mødte hun ind til, at ukendte gerningsmænd havde smadret to ruder til kontoret med brosten, der var kastet gennem vinduerne.

Hun siger til Berlingske, at hun formoder, det handler om politiske uenigheder.

– Vores kontor er meget tydeligt et kampagnekontor, men det er klart, at jeg ikke kan vide, om det bare er hærværk, siger hun.

Hærværket blev anmeldt til Københavns Politi.  

Borgmester vil have hjælp til vacciner

COVID-19 /// Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), reagerer nu på en dårlig vaccinetendens og efterlyser hjælp fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Til TV 2 Lorry siger borgmesteren, 

at han efterspørger mere præcis data, så kommunen har bedre mulighed for at målrette vaccineindsatsen. 

– Vi gør alt, hvad vi kan. Men jo mere præcis viden vi har om, hvor skoen trykker, jo mere præcist kan vi få rettet skoen til, siger Michael Ziegler til TV 2 Lorry og får opbakning fra to naboborgmestre. 

Trækker sig kort før valg

29-årige Christian Brøns har meddelt, at han trækker sig som Venstres spidskandidat til kommunalvalget i efteråret og forklarer, at det særligt skyldes kulturen og manglende samarbejde i byrådet. Det skriver DR.

– De to byrådsperioder, jeg har siddet, har det været mit mål og ambition at ændre på det. Det, må jeg desværre konstatere, ikke er lykkedes. Og så har jeg stillet mig selv det spørgsmål, om jeg skal blive i noget, som, jeg mener, er usundt. Det synes jeg ikke, jeg skal, siger Christian Brøns til DR.

Venstres formand i Randerskredsen, Knud Pedersen, siger til DR, at et byrådsmedlem har meldt sig klar som ny spidskandidat, men at andre kan melde sig inden 16. august.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kort nyt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger