Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 13 / 2021

Gladsaxe smider kapitalforvalter på porten efter milliontab

Gladsaxe Kommune har opsagt samarbejdet med den svenske storbank SEB efter en periode med negativt afkast på kommunens værdipapirer.
tekst Jakob Krarup Bjerregaard

Den velpolstrede hovedstadskommune ­Gladsaxe har taget afsked med svenske SEB som kapitalforvalter. Det sker, efter at SEB i 2019 og halvvejs ind i 2020 præsterede et negativt afkast på den del af kommunens formue, som den svenske bank havde ansvaret for at forvalte.

Det fremgår af dokumenter, som ­Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har fået via en aktindsigt fra Gladsaxe Kommune.

– Vi foretager løbende benchmarking af vores kapitalforvaltere, hvor vi kigger på både afkast og omkostninger. Vi skifter ud, når vi vurderer, at der er et sagligt grundlag for at gøre det, siger økonomichef Charlotte Juel Baungaard. 

Formøblede seks mio. kr.

Gladsaxe Kommune har en samlet portefølje af værdipapirer på 1,6 milliarder kroner, som er fordelt ud på flere forskellige kapitalforvaltere.

SEB havde ansvaret for lidt mere end 300 millioner kroner, som var investeret i danske obligationer. I 2019 gav det et tab på knap 1,5 millioner kroner, og i de første fem måneder af 2020 lød tabet på 4,6 millioner kroner. Det fremgår af afkastrapporterne, som Danske Kommuner har fået aktindsigt i.

Det vil sige, at SEB på knap halvandet år havde formøblet lidt mere end seks mio. kr. af kommunens penge. Sagen blev behandlet som et lukket punkt i Gladsaxe Kommunes økonomiudvalg. Her lød konklusionen, ”at kapitalforvalteraftalen opsiges, og at obligationerne hjemtages og overflyttes til egen forvaltning”.

Kommunernes ­kapitalforvaltning

  • Langt størstedelen af landets kommuner har investeret en del af deres overskydende likviditet i værdipapirer. Ved udgangen af 2020 ejede kommunerne i alt værdipapirer for 54 milliarder kroner, viser tal fra Danmarks Statistik.
  • Hovedparten af milliarderne er investeret i obligationer, f.eks. realkreditobligationer og statsobligationer, mens en mindre del af de kommunale formuer er bragt i spil på aktiemarkedet via investeringsforeninger.
  • Mens der findes statistik for størrelsen af kommunernes beholdninger, eksisterer der intet samlet overblik over, hvilke afkast kommunerne opnår på deres investeringer i værdi­papirer.

SEB: En del af gamet

Hos SEB kan man – på grund af regler om kundefortrolighed – ikke udtale sig om Gladsaxe Kommune som kunde. Bankens presseafdeling skriver dog i en kommentar til Danske Kommuner, at man har haft en fin udvikling i kundetilgangen.

– Selvfølgelig er det også for os som for andre professionelle kapitalforvaltere en naturlig del af gamet, at der er mandater, vi af forskellige årsager ikke vinder, men vi har i 2020 og 2021 generelt haft en rigtig fin tilgang af kunder, herunder har vi fået flere nye kommuner som kunder.

LÆS OGSÅ Eksperter: Sådan kan ­kommunerne få mest ­muligt ud af formuen

Banken skriver videre, at den ”i langt de fleste tilfælde leverer stærke afkast” til kunderne. 

Positivt afkast hos konkurrenter

SEB er den eneste af Gladsaxes kapitalforvaltere, der har tabt penge på kommunens vegne i de senere år. 

Således har de årlige afkast været positive, når man ser på den del af formuen, der forvaltes af Nykredit og Danske Bank, ligesom at den pulje, kommunen selv står for at investere, har genereret et positivt afkast, også efter at omkostningerne er trukket fra. 

Samlet set har kommunen dermed ikke tabt penge på at have den overskydende likviditet investeret i værdipapirer. Afkastet skal også ses i forhold til, at renten på større indeståender i bankerne er negativ. dk@kl.dk

Kilde: Aktindsigt fra Gladsaxe Kommune

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Gladsaxe smider kapitalforvalter på porten efter milliontab Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger