Illustration: Morten Voigt
Illustration: Morten Voigt
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2021

Christiansborgs vilde løfter

Socialminister Astrid Krag (S) og folketingsordførere skruer borgernes forventninger på socialområdet op, uden kommunerne kan følge med, mener et flertal af borgmestre.

Længe har socialminister Astrid Krag (S) talt problemerne på socialområdet op og skruet borgernes forventninger i vejret. 

Det mener en række borgmestre, og i en spørgeskemaundersøgelse, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har gennemført, svarer et overvældende flertal, at kommunerne ikke kan indfri de løfter om bedre hjælp til handicappede, som ministeren har stillet borgerne i udsigt, inden for de nuværende økonomiske rammer. Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn, oplever det som et ”mismatch”. 

– Nogle gange får Christiansborg sendt en kritisk pil af sted, men vi har jo de penge, vi har, og dermed også den service, vi har. Kommunerne, organisationerne, borgerne og Folketinget bør tale sammen om, hvilke forventninger man kan have til den service, kommunerne skal stå for. Hvis servicen skal være højere, så fordrer det flere penge. Det er jo ikke mangel på empati eller sympati i kommunerne, men det er et udtryk for, at det er dyrt, siger Birgit S. Hansen.

Odders borgmester Uffe Jensen (V) mener, at enkeltsager får lov at fylde for meget og bidrager til et negativt indtryk af kommunernes indsats. Aktuelt er Odder ramt af en voldsom debat på de sociale medier om en enkeltsag, hvor forældrene til et barn ikke mener at have fået den hjælp, de burde. 

– Lidt for ofte synes jeg, folketingspolitikerne dykker ned i sådan nogle enkeltsager, og det er simpelthen så svært et område at håndtere. Jeg har virkelig ondt af vores medarbejdere, som faktisk forvalter en lov og gør det arbejde, de er sat i verden for, og så synes jeg, det er træls, at folketingspolitikere er med til at skrue forventningerne op og indirekte er med til at give et voldsomt pres, siger Uffe Jensen.

Han oplever det som frustrerende at være borgmester, når der fra Christiansborgs side bliver lagt op til et serviceniveau, som kommunerne ikke kan indfri inden for de rammer, de har. 

– Bægeret er ved at være fyldt, og hvis de bliver ved med at udtrykke kritik, så synes jeg også, de bør honorere det ved de kommende økonomiforhandlinger og tildele kommunerne nogle flere milliarder, så vi kan leve op til de krav og forventninger, der kommer fra Christiansborg med ministeren i spidsen, siger Uffe Jensen. 

Under et samråd om kommunernes indsats på handicapområdet i februar, argumenterede Astrid Krag for, at Christiansborg ikke skulle bidrage til at grave grøfterne dybere, men ministeren understregede også, at hun mener, der er alvorlige problemer på området. 

LÆS OGSÅ Socialområdet skal i top
FOR ABONNENTER

/ScaledImages/_Global_Artikelbilleder_2021_DK-10___Side-16-264-diagram_263.jpg

– Vidste vi ikke godt, at mange oplever ikke at få vejledning, eller at økonomien fylder over fagligheden? Det, tror jeg godt, vi gjorde, så der er ikke nogen grund til at påstå, at ingen af os kender problemerne eller tager dem alvorligt, lød det blandt andet fra ministeren. 

Mikael Klitgaard (V), borgmester i Brønderslev, giver ikke meget for kritikken fra Christiansborg.

– Vi sidder i kommunerne som en lus mellem to negle, og så kan man da godt fra statens side sidde på afstand og sige, at det også er for ringe, men det er jo taget ud af en sammenhæng, og vi skal altid forholde os til, at når vi bruger ressourcer, som i forvejen er lidt knappe, et sted, så skal vi tage det et andet sted fra. Og vi er ikke interesserede i at tage det fra skole, børnepasning og ældre. Derfor kommer kritikken fra Christiansborg til at lyde lidt hul. 

I 2007 var Helle Adelborg (S) formand for socialudvalget i Hvidovre. Siden 2012 har hun haft borgmesterkæden om halsen, og hun mener ikke, pengene til kommunerne er fulgt med i takt med stigningen i antallet af borgere, der har brug for hjælp. 

– Vi er blevet udfordret, og jeg oplever, at man nogle gange er langt væk fra hverdagen, når man sidder på Christiansborg. Vi løser tingene på bedst mulige vis, og der sidder jo ikke 21 medlemmer i kommunalbestyrelsen i Hvidovre, som ikke vil det allerbedste. Men vi bliver nødt til at se tingene i en større kontekst, og når man sidder i en kommunal kontekst, er man selvsagt tættest på borgerne, siger Helle Adelborg og fortsætter:

– Når man hører historierne om folk, der ikke har fået den rette behandling, kan jeg godt forstå, at ens hjerte bløder, og så kan man godt stille sig op og sige, at det er da for dårligt. Men vi er underlagt nogle økonomiske rammer, og der oplever jeg virkelig, at Christiansborg er langt væk fra den dagligdag, vi andre er i. antj@kl.dk

Minister: Kommunerne kan opprioritere socialområdet

Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har forelagt socialminister Astrid Krag (S) kritikken fra borgmestrene og spurgt, om regeringen ønsker at prioritere socialområdet under de kommende økonomiforhandlinger.

Ministeren har i et samlet skriftligt svar gjort klart, at KL’s ønske til et økonomisk løft af socialområdet er ”ekstremt stort”. 

– Med de sidste to års økonomiaftaler har regeringen løftet kommunernes økonomi med mere end de foregående 10 års økonomiaftaler tilsammen. Det betyder, at kommunerne har historisk gode muligheder for at levere velfærd til danskerne og blandt andet har kunnet hæve budgetterne på socialområdet med cirka tre milliarder de seneste tre år. Samtidig har kommunerne gode muligheder for at opprioritere socialområdet yderligere ved at bruge færre penge på eksterne konsulenter og administration, lyder svaret fra Astrid Krag.

Ministeren pointerer desuden, at kommunerne skal prioritere. 

– En styrkelse af den sociale indsats handler også om, at kommunerne prioriterer de cirka 50 milliarder kroner, som anvendes på socialområdet, bedst muligt. Derfor har regeringen også igangsat en evaluering af det specialiserede socialområde, som vi vil invitere til forhandlinger om i efteråret. antj@kl.dk


Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Christiansborgs vilde løfter Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger