Flere kommuner forsøger sig nu med at etablere bestyrelser på plejehjem for at sikre beboere og pårørende mere indflydelse i hverdagen. Foto: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix
Flere kommuner forsøger sig nu med at etablere bestyrelser på plejehjem for at sikre beboere og pårørende mere indflydelse i hverdagen. Foto: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2021

Bestyrelser på plejehjem skal sikre indflydelse

Flere kommuner forsøger sig i øjeblikket med at etablere bestyrelser på kommunens plejehjem. Det skal give beboere og pårørende mere indflydelse på hverdagen.

Mange så med, da TV 2-dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden” rullede over skærmen sidste sommer og rystede Danmark med skjulte optagelser fra plejehjem i Aarhus og Randers, der afslørede svigt af to beboere. Også i Ishøj fulgte byrådsmedlemmer med i dokumentaren, og optagelserne var efterfølgende svære at slippe. Det fik Venstres byrådsmedlemmer til at tage initiativ til, at det i budgetaftalen blev aftalt, at Ishøj Kommunes to plejecentre Kærbo og Torsbo skal have en fælles plejehjemsbestyrelse. 

– Sidste år var der nogle grumme sager oppe i medierne om, at ældre ikke blev plejet og fik den omsorg, de skulle have, og det er jo ikke, fordi vi tror, en brugerbestyrelse kan gøre så meget ved det, men der vil være lidt mere fokus på tingene med en bestyrelse. Det er ikke, fordi vi har nogen sager, men formålet er at være lidt på forkant, og vi håber, at brugerbestyrelserne kan bidrage til, at vi får bragt noget op i det rette forum, hvis der sker noget. Det skal jo ikke være sådan, at det først bliver opdaget, når der kommer en journalist fra TV 2 eller Ekstra Bladet, siger Lennart Hartmann Nielsen (V), medlem af social- og sundhedsudvalget i Ishøj. 

Byrådet har netop vedtaget, at den fælles bestyrelse skal bestå af to beboere, to pårørende, to medarbejdere samt en leder fra plejehjemmet Kærbo og en beboer, en pårørende, en medarbejder samt en leder fra plejehjemmet Torsbo. Derudover skal bestyrelsen have et medlem fra Ældre Sagen og en repræsentant fra Seniorrådet. Endelig vil plejecenterlederen være repræsenteret i bestyrelsen, og én gang årligt vil formanden for kommunens social- og sundhedsudvalg deltage på et møde. Bestyrelsen bliver etableret hen over sommeren. 

Skriv hvad du søger