Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 09 / 2021

Forskere opfordrer til en dyb indånding

Undersøgelser peger på betydelige effekter af mindfulness, men arbejdspladser skal tænke sig om, inden de tilbyder medarbejdere åndedrætsøvelser og nærværstænkning.
tekst Thorsten Asbjørn

– Mental sundhed kan øge trivsel, evnen til at håndtere stress og nedsætte risikoen for sygdomme. Og mental sundhed kan trænes, ligesom vi træner fysisk sundhed. Mindfulness er et brugbart værktøj.

Så klart lyder budskabet fra Lone Overby Fjorback, centerleder, speciallæge og lektor ved Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet.  Hun er i spidsen for en enhed, som både forsker i mindfulness og udbyder de programmer, der er videnskabeligt dokumenteret så som mindfulness-baseret stressreduktion til offentlige og private virksomheder. Universitetsafdelingen står bl.a. bag gennemanalyserede mindfulness-programmer til arbejdspladser, som dokumenterer forbedret præstationsevne, stresshåndtering og samarbejde.

– På arbejdspladsen er mindfulness meget ofte et hjælpsomt redskab, fordi det kan hjælpe den enkelte medarbejder til at have det godt med sig selv. Vi er i en konkurrencestat, og det betyder, at du meget nemt havner i en følelse af at være i konkurrence med sig selv og andre, siger Lone Overby Fjorback og uddyber: 

Skriv hvad du søger