Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 07 / 2021

Corona forsinker frihedsforsøg

Coronapandemien har forsinket opstartsfasen for de tre kommuner, som i tre år sættes fri af statslig og kommunal regulering på ældreområdet.

Det er ingen hemmelighed, at omgangskredsen er blevet langt mindre i det forgangne år i takt med, at coronavirussen og de dertilhørende restriktioner har gjort sit indtog. Det har også gjort det sværere at komme i gang for de tre kommuner Langeland, Middelfart og Viborg, som de kommende tre år sættes fri på ældreområdet. For corona og møder på tværs af arbejdspladser og i store forsamlinger med både borgere og pårørende rimer ikke på Covid-19. 

– I første omgang var vi fulde af begejstring, og vi kunne næsten ikke få armene ned, men vi blev også noget bekymrede over, at det faldt lige ned i en coronatid, fordi det her skal ske nedefra og op. Det er medarbejdere, de pårørende og beboerne, der skal være med i denne her proces, og fordi folk ikke kan mødes, er vi blevet sat noget tilbage, siger Lone Langballe (DF), der er formand for ældre- og aktivitetsudvalget i Viborg. 

Det var i efteråret, at statsminister Mette Frederiksen (S) lancerede det vidtgående frikommuneforsøg, som syv kommuner deltager i på henholdsvis dagtilbud-, skole- og ældreområdet. Egentlig var det planen, at kommunerne på ældreområdet i juni skulle være klar til at melde ind til Social- og Ældreministeriet, hvor de ønskede at blive sat fri af regler, men det er nu blevet skubbet i tre måneder. Det samme er hele forsøget, så kommunerne nu har frem til udgangen af september 2024 til at gøre sine erfaringer. 

Skriv hvad du søger