Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 06 / 2021

Kommunalpolitisk Topmøde: Den vigtige genstart efter corona

tekst KL

Den 18. marts kl. 9.00 gik signalet fra det første virtuelle Kommunalpolitisk Topmøde nogensinde live. Topmødet 2021 blev sendt fra kommunernes hus på Islands Brygge i København direkte hjem til kommunalpolitikerne, som deltog fra hver eneste af de 98 kommuner. Årsagen til de ændrede rammer var naturligvis den epidemi, som har gjort, at intet har lignet sig selv i nu mere end et år. 

Kommunerne har stået i forreste række i håndteringen af epidemien og har gennem hele perioden fundet den svære balance mellem at holde smittetallene lave og velfærden højt. Nu kan vi skimte lyset for enden af tunnelen. Derfor rettes projektørerne mod den hverdag, som venter på den anden side. 

Den kommende tid står i genoprettelsens tegn. Det altdominerende fokus i både debatten og særligt i KL’s formand Jacob Bundsgaards tale var på børnene og de unge, på ældreomsorgen, på handicapområdet og på klimaet. Det er områder, som har fundamental betydning for trivsel, muligheder og fremtid for rigtig mange borgere i alle landets kommuner.

Både statsministeren, finansministeren og fire øvrige partiledere brugte topmødet til at anerkende den store indsats, som kommunerne har ydet det seneste år. Tilsvarende stod de i sjælden grad samlet bag ambitionen om at sikre et stort lokalt råderum. Det er et godt udgangspunkt for den vigtige genstart. 

2021 er ikke kun genstartens år – det er også kommunalt valgår. Den demokratiske samtale har haft trange kår, mens alle møder mellem mennesker enten er blevet aflyst eller skåret kraftigt ned. Alligevel var det stærkeste aftryk fra debatten på topmødet, at det kommunale demokrati står stærkt. Forhåbentlig vil kommunalvalget til november igen sætte streg under den store opbakning til kommunerne og det lokale demokrati.  

Topmødet er kommunalbestyrelsernes møde. Mere end 1.300 kommunalbestyrelsesmedlemmer deltog i år. Den demokratiske samtale trives måske bedst, når vi mødes ansigt til ansigt. Men der er alligevel ingen tvivl om, at det digitale kvantespring, som både KL og kommunerne har taget under corona, også rummer muligheder for at styrke samtalerne og samarbejdet i og mellem kommunerne. De muligheder skal udnyttes længe efter, at Kommunalpolitisk Topmøde igen afholdes fysisk med både korridorsnak og socialt samvær på tværs af kommunerne.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunalpolitisk Topmøde: Den vigtige genstart efter corona Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger