Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 04 / 2021

Corona kan præge KV21

Corona kan komme til at spille en stor rolle under valget og få indflydelse på både valgkampen og valgdeltagelsen, vurderer flere eksperter.

Stemmesedler, der skifter hænder, en stemmeboks og en blyant, der bliver brugt af op mod tusindvis af mennesker på få timer, og valgsteder med lange køer i spidsbelastningstimerne. Scenariet er velkendt, men alligevel svært at forestille sig ved det kommende kommunalvalg. Selvom det er svært at spå om, hvordan coronasituationen ser ud i november, giver eksperter alligevel deres bud på, hvordan Covid-19 kan påvirke kommunalvalget. For der er grund til grundigt at overveje, hvordan man griber det kommende valg an, mener Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker ved Københavns Universitet. 

– Vi er blevet tudet ørerne fulde af, at vi skal blive hjemme, og det tager lidt tid at ryste det af os igen. Uagtet hvor vi er henne i pandemien i efteråret, tror jeg, der er et meget stort behov for at oplyse om valget og forsikre os alle sammen om, at det foregår i god ro og orden og under sikre forhold, siger Kasper Møller Hansen, der foreslår at supplere det velkendte valgkort med et brev i den digitale postkasse. 

– Jeg ser et behov for, at der simpelthen bliver sendt et digitalt brev ud til alle sammen med valgkortet, hvor man forklarer om valget. Det har man ikke gjort tidligere, men man har nogle muligheder i dag gennem digital post, hvor man også kan målrette informationen, siger han.  

Tab af personlige stemmer 

Skriv hvad du søger