Foto: KL
Foto: KL
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 03 / 2021

Komponent - kommunernes udviklingscenter

tekst KL

KL’s bestyrelse har besluttet at oprette Komponent – kommunernes udviklingscenter. Formålet med Komponent er at give kommunerne ét samlet sted, hvor der kan trækkes på kompetencer inden for styring, ledelse og faglig udvikling på velfærdsområderne. Komponent skal sikre ambitiøs kompetenceudvikling af de kommunale politikere, ledere og medarbejdere, som hver eneste dag står med den vigtige opgave at sikre god velfærd.

Komponent skal blive et omdrejningspunkt for udvikling af den kommunale opgaveløsning og ledelsesudvikling. Ambitionen er at understøtte den røde tråd fra politiske beslutninger til den daglige opgaveløsning. Vejen dertil er god ledelse, brug af ny viden, løbende uddannelse og kompetenceudvikling. 

For kommunerne er det ikke et spørgsmål, om man skal tilpasse sig nye udfordringer og udnytte nye muligheder, men hvordan det skal ske for at leve op til borgernes og virksomhedernes forventninger. Det skal Komponent understøtte igennem sammenhængende aktiviteter målrettet kommunens behov
og ønsker.

Mange af de tilbud, der eksisterer i dag, vil fortsætte i Komponent. Og der vil blive sat gang i udviklingen af en lang række nye. 

Komponent skal først og fremmest være tæt på kommunerne. Komponent vil også være tæt knyttet til de strategiske prioriteringer i KL og skal kunne agere hurtigt i aktuelle sager med tilbud om sammenhængende forløb. Både igennem 1:1 rådgivning med skræddersyede løsninger til den enkelte kommune og igennem mange ydelser på tværs af kommuner. Eksempelvis hvis der opstår behov for kompetenceudvikling, når der vedtages nye love, eller i forbindelse med velfærdsreformer.

Komponent forstår den kommunale drift. Uanset om det gælder analyser på ældreområdet, ledelsesudvikling med direktionen eller lederen af dagtilbud, uddannelsesforløb for økonomikonsulenter eller noget andet, vil Komponent stille med et hold, der forstår driften, de faglige dilemmaer samt ledelsesmæssige og politiske behov. 

Komponent er oprettet ved at slå COK (Center for Offentlig Kompetenceudvikling), KLK (KL’s konsulentvirksomhed) og Ledelsespolitik fra KL sammen i en ny selvstændig virksomhed. Komponent har sin egen økonomi, og et overskud kan ikke overføres til KL, da det ikke er målet med Komponent at generere overskud. Målet er at skabe en virksomhed, der har fokus på at understøtte og udvikle kommunestyrets opgaveløsning til gavn for fællesskabet og borgerne.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Komponent - kommunernes udviklingscenter Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger