Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 02 / 2021

Her sker fejlene på landets plejehjem

Det er oftest problemer med medicinhåndtering eller journaler, der er skyld i fejl på plejehjem, viser opgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Medicinhåndtering og journalføring er det, der oftest fører til fejl på plejehjemmene rundt om i landet, viser erfaringer fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Fra 2017 til 2019 gennemførte styrelsen 873 sundhedsfaglige tilsyn i plejesektoren, som omfatter både plejecentre, midlertidige pladser, akutpladser samt hjemmepleje og hjemmesygepleje. Ved cirka halvdelen af tilsynene med hjemmepleje og hjemmesygepleje var der mangler i forhold til journalføring. For plejecentre, midlertidige pladser og akutpladser var der mangler i journalføringen i en tredjedel af tilsynene. 

– Vores tilsyn med plejeområderne viser, at der fortsat er behov for at styrke patientsikkerheden på plejeområderne. Det gælder særligt i forhold til medicinhåndtering, vurdering og journalføring af borgernes tilstand, informeret samtykke, instrukser og hygiejne. Vi oplever heldigvis også, at der mange steder er et stort fokus på at styrke patientsikkerheden, siger overlæge Charlotte Hjort, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, som har en klar opfordring til kommunerne. 

– Del viden og gode erfaringer med hinanden, så de steder, der har haft succes med at etablere patientsikre arbejdsgange, kan inspirere andre.  

For lidt fokus

Skriv hvad du søger