Illustration: Karen Linnet Olesen
Illustration: Karen Linnet Olesen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 02 / 2021

En datastrategi er vigtig for fremtidens velfærd

Fremtidens velfærd er afhængig af kvaliteten af data og adgangen til data. Data er råstoffet, som alle kæmper om, og derfor skal kommunerne have en ny datastrategi, der definerer nye standarder.

– Data er den nye olie. Det er drivkraften i den digitale transformation. Den beskrivelse har du sikkert hørt. Det er den ressource tech-giganter som Google, Facebook og så videre lever af. Derfor er det også vigtigt, at vi i det offentlige og i kommunerne arbejder målrettet på at få mere styr på data, så det ikke er den enkelte leverandør, der styrer, hvordan det skal foregå.

Sådan sætter formanden for de kommunale it-chefer, Henrik Brix, scenen, når han skal prøve at forklare en person, der ikke til dagligt færdes i kommunernes digitaliserede verden, hvorfor der er behov for, at kommunerne skal udforme en ny datastrategi. Han er it- og digitaliseringschef i Favrskov Kommune og medlem af kommunernes it-arkitekturråd.

I KL har bestyrelsen godkendt et nyt fælles digitaliseringsprogram for 2021-2025, der ligger i forlængelse af tidligere programmer. Som et led i det ny program skal der udvikles en ny datastrategi, hvor man blandt andet i fællesskab definerer standarder for data, kvalitet af data og ikke mindst adgang til data. Det er nemlig grundlaget for at kunne udvikle nye funktionelle systemer, der er essentielle for fremtidens velfærdssystem. 

En fælles forståelse

Skriv hvad du søger