Illustration: Barbara Clemmensen
Illustration: Barbara Clemmensen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 01 / 2021

Virtuel maskine klarer regningerne

Flere kommuner lader en virtuel medarbejder baseret på kunstig intelligens håndtere fakturaer uden menneskelig indblanding. Business casen ser god ud, men det kræver en kulturændring at få overbevist folk ude i organisationen om, at computeren ikke laver flere fejl end et menneske.

En robot klarer en del af Vejle Kommunes fakturaer på under 5.000 kroner. De udgør omkring 200.000 af de 260.000 fakturaer, som kommunen modtager hvert år. Robotten kan ikke klare dem alle endnu, men med tiden skulle et sted mellem 75.000 og 80.000 af kommunens fakturaer gerne håndteres fuldautomatisk.

Landet over har en række kommuner kastet sig ud i projekter, der bruger software baseret på kunstig intelligens til at løse opgaver, som det før var mennesker, der skulle håndtere fra start til slut. I blandt andet Vejle og Esbjerg er kommunernes regnskabsafdelinger i gang med at implementere et automatiseret bogføringssystem. Eller på godt gammelt dansk: En computer betaler regningerne, uden at et menneske behøver løfte en finger.

I Vejle Kommune fortæller afdelingsleder for regnskabsservice Johnny Olesen, at en af de største barrierer for at implementere systemet har været betænkeligheder hos de medarbejdere, der skulle bruge løsningen i dagligdagen.

Skriv hvad du søger