Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. / 2020

Tema: Fra byrådet

I Nyhedsmagasinet Danske Kommuner er vi optaget af at give en stemme til de almindelige politikere i landets byråd. Derfor bringer vi i hvert nummer serien ”Fra byrådet”. Her vil politikerne fortælle om det, der optager dem lige nu, sætte ord på arbejdsvilkårene som politiker eller andet aktuelt fra det politiske liv i kommunerne.
tekst

Jeg kan ikke lade være med at mene noget

(DK 18/2020) Kommunalbestyrelsesmedlem Hanne Bjørn-Klausen (K) fra Herlev var egentlig imod dobbeltmandater, men efter fem måneder som midlertidigt folketingsmedlem har hun ændret mening.

Vi skal holde fast i væksten

(DK 17/2020) Både ejendomsmæglere og byggebranchen har travlt i Silkeborg, der vokser i disse år. Alligevel er der stemmer, der taler for at holde lidt igen. Men det duer ikke, for væksten er en forudsætning for udviklingen af velfærden, lyder det fra udvalgsformand Johan Brødsgaard (R).

Der er heldigvis ingen aldersgrænse i politik

(DK 16/2020) 77-årige Helge Adam Møller (K) skifter næste år byrådet ud med regionsrådet. Selv efter knap 40 år i politik kan han ikke lade være.

Dragør er lykken

(DK 15/2020) Lisbeth Dam Larsen (S) vil understøtte relationerne i Dragør og skabe bedre rammer for borgerne i kommunen. Hendes sociale engagement og kærlighed til området driver det politiske arbejde.

Kasper vil være hele Glostrups anfører

(DK 14/2020) Ny borgmesterkandidat Kasper Damsgaard (S) er ganske vist grøn i politik men vil kæmpe for en rød borgmesterpost til Glostrup. Han finder på nye måder at inddrage borgerne og vil have tilliden tilbage i politik.

Fra Schlüters lærling til nestor

(DK 13/2020) Lars Abel (K) er Danmarks folkevalgte nestor. Siden han blev valgt som 21-årig og taget under den senere statsminister Poul Schlüters vinger har den nu 71-årige konservative set den kommunale verdens udvikling fra sin plads i Gladsaxe Byråd.

Genforeningen 2021 – nej, vel?

(DK 12/2020) Da coronaen ramte, blev René Andersens (V) forår tømt for alt, hvad der hed genforeningsfejring. Det blev i stedet fyldt med hjælpepakker, puljer og kedelige nyheder til foreningslivet.

Søren i kamp for syvende gang

(DK 11/2020) Selv om et magtskifte i Vallensbæk ved næste valg heller ikke virker oplagt, er Søren Wiborg (S) parat til at tage den syvende valgkamp som spidskandidat.

Udligning uden ende

(DK 10/2020) Birgitte Schjerning Povlsen (K) mener, at den nye udligningsaftale minder mere om ideologisk omfordeling end en fair fordeling, der skal sikre samme serviceniveau i landets kommuner. Hun synes allerede, at Rudersdal bidrager nok.

Virus giver vælgerkontakt

(DK 9/2020) Ole Risager (DF) mærker coronaen i alle dele af arbejdslivet. Som en del af by- og landskabsudvalget prioriterer han penge, der skal holde hånden under de lokale virksomheder. Personligt er han også ramt. Han har måttet udskyde sæsonstarten i sin oplevelsespark med 21 ansatte.

Godt klædt på til coronakrisen

(DK 7, 2020) Som sygeplejerske kan Frederiksbergs sundhedsudvalgsformand Merete Winther Hildebrandt trække på sin faglighed under coronakrisen – og det er en gave.

Stemmeslugeren siger farvel

(DK 6, 2020) Rebild Kommunes absolut største stemmesluger Allan Busk (Lokal) siger farvel til sin plads i byrådet fra næste valg. Men hvis den linje, han har kæmpet for at få igennem, ikke bliver holdt, så lover han at vende tilbage.

Byrådspolitiker i Bruxelles

(DK 5, 2020) I ti år har Kirstine Bille (SF) været medlem af EU’s Regionsudvalg. Her har hun oplevet, hvordan et system, der ofte opleves fjernt, faktisk kan være meget virkelighedsnært og trække linjer tilbage til arbejdet i byrådet i Syddjurs Kommune.

Jeg vil give de værdier videre, jeg fik som barn

(DK 4, 2020) Britta Lange har været aktiv socialdemokrat, siden hun var teenager. Men først ved det seneste valg til byrådet stillede hun op som kandidat. Hun blev valgt ind med næstflest stemmer i den socialdemokratiske byrådsgruppe. De 517 personlige stemmer forpligter, og den politiske indflydelse skal især bruges til at give alle børn lige muligheder.

Det lå i generne

(DK 3, 2020) Sigurd Agersnap har fået politik ind med modermælken. Nu sidder mor og søn sammen i byrådet i Lyngby-Taarbæk for SF. Som formand for teknik- og miljøudvalget forsøger han at overbevise flertallet om, at kommunen skal være endnu grønnere.

Kolding har brug for mere Merete og mindre Venstre

(DK 2, 2020) Frustrationerne over Venstres højreskred på landsplan fik Merete Due Paarup til først at droppe sin gruppeformandspost i Kolding og siden partibogen. Nu føler hun sig sat fri som radikal.

Fra byråd til borgen og retur

(DK 1, 2020) Efter 14 måneder på Christiansborg er 52-årige Øjvind Vilsholm (EL) vendt tilbage som Enhedslistens enmandshær i Furesø Byråd. Her kan han arbejde videre med det, han begyndte på i Folketinget.

Den kompromissøgende budgetsnedker

(DK 22, 2019) Da borgmesteren ikke kunne finde flertal bag en budgetaftale, gik Allerøds viceborgmester, Miki Dam Larsen (S), sammen med Konservative og Enhedslisten. For ham handler kommunalpolitik om at finde løsninger, der holder.

LA er ikke et håndværkertilbud

(DK 21, 2019) Liberal Alliances nyeste byrådsmedlem, Lars-Christian Brask fra Roskilde, tror fuldt og fast på, at partiet kan genrejses.

Politik er et kynisk spil

(DK 20, 2019) Thomas Klimek (S) har været opstillet til folketingsvalget for SF i flere år, men har i dag fundet sig til rette i kommunalpolitik for Socialdemokratiet. I sin tid i SF’s landsledelse lærte han at spille det kyniske politiske spil, og det har gjort overgangen til kommunalpolitik nemmere.

Alle behøver måske ikke en håndboldhal

(DK 19, 2019) Holstebro Kommune er fyldt med små samfund, hvor lokalpatriotismen er stor og en del af identiteten. Foreningsdanmark er omdrejningspunkt for det meste. Det skal man værne om, men måske behøver alle ikke have en håndboldhal, siger Bibi Mundbjerg (V) fra Skave, som er den eneste kvinde i Venstres ni mand store byrådsgruppe.

20 kroners prisstigning på cigaretter er brutalt

(DK 18, 2019) Når 29-årige Martin Bech (V) gør status på 10 år i lokalpolitik, kunne han ønske, at han som ung student havde taget et sabbatår, inden han lod sig opsluge af det politiske liv. Til gengæld har han i dag fundet en niche i genbrug af campingvogne, som giver ham luft under vingerne.

Partitoppen skal have fingrene i den lokale muld

(DK 17, 2019) Simon Vanggaard (DF) er vokset op i Nørre Snede. En Dansk Folkeparti højborg i Midtjylland, men hvor Venstre sidder stærkt på magten. I dag kæmper han en hård kamp for at få skabt en bedre balance mellem kommunal- og Christiansborg-politik i toppen af partiet.

Klar til opgøret med det borgerlige styre i Helsingør

(DK 16, 2019) Claus Christoffersen (S) er socialdemokratisk spidskandidat til borgmesterposten i Helsingør Kommune. Han har altid arbejdet med politik, men udlever først nu drømmen som folkevalgt. Han er opvokset i det socialdemokratisk kerneland på Amager og tror, det er muligt at bryde det borgerlige vælde i Helsingør.

Jeg plejer at kalde dem for sure gamle mænd

(DK 15, 2019) Signe Nøhr (K) er 25 år og allerede i gang med sin anden periode i Vesthimmerland Kommunes byråd. Hun stillede op, da hun var 18, blev valgt ind som 19-årig, og har siden skullet lære at navigere i en verden, hvor hun er den unge blandt de voksne og den voksne blandt de unge.

Jeg er ikke i kommunalpolitik for at fremme en landspolitisk dagsorden

(DK 14, 2019) Ellen Phillipsen Dahl har været i politik af to omgange. Fælles for dem begge er, at hun blev valgt ind for en lokalliste. Borgerlisten i 2005 og Demokratisk Balance i 2013. Hun mener ikke, at de landsdækkende partier kan give hende den frihed, hun har brug for.

Trinbræt blev springbræt

(DK 13, 2019) Birgit Liin har siddet i Favrskov byråd for Venstre i under to år. Men på trods af det, blev hun i maj valgt af sit parti som spidskandidat til borgmesterposten i 2021. En plads i skolebestyrelsen og en kamp for en togstation banede hendes vej ind i politik.

Jeg blev ikke valgt, fordi jeg er borgmesterens datter

(DK 12, 2019) 31-årige Didde Lauritzen blev i 2017 valgt ind for Socialdemokratiet i Sønderborg, hvor hendes far sidder som borgmester. Det har været en sejr for hende at kunne se sine egne erfaringer blive til politik, så hun slipper for fordommen om at stå i farens skygge.

Jeg forestillede mig, at jeg skulle lave noget om fra dag ét

(DK 11, 2019) May-Britt Andrea Andersen blev valgt ind i Esbjerg byråd for Konservative ved seneste valg. Hun var helt ny i politik, og virkeligheden i byrådssalen tog hende lang tid at vænne sig til.

Jeg er lige så ramt af politikerlede som alle andre

(DK 10, 2019) Lone Myrhøj sidder i Vejle byråd for SF. Trods 10 år i kommunalbestyrelsen er hun slet ikke færdig, for indignationen og ønsket om at gøre det bedre for kommunens borgere driver hende videre. Prisen betaler hun i manglende tid til privatlivet og i en snigende mistillid til, at arbejdet overhovedet nytter.

Jeg har ikke et behov for at stå på ølkassen

(DK 9, 2019) For Rikke Mortensen (R) har politik altid været en del af dagligdagen, men sjældent har det kørt i så højt et gear som nu, hvor hun også stiller op til Folketinget. Balancen mellem børn, politik og uddannelse kræver en struktur, som hun er nødt til at lære sig selv.

Hvis jeg smutter, er der ingen til at tage kampen

(DK 7, 2019) Jonas Haase (S) er Danmarks yngste byrådspolitiker, han er valgt ind i Aabenraa Kommune, hvor han kæmp­er for mere mangfoldighed og plads til at være ung og politiker.

Hvis vi ikke investerer socialt, får kommunen mange flere udgifter

(DK 6, 2019) Kristian Andersen er 2. viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune for Kristendemokraterne. Et parti, der på landsplan danser med spærregrænsen, men her har de seks mandater. Succesen bunder i gennemsigtighed og en stærk social profil, mener han.

Det gælder om at gøre sin erfaring almengyldig

(DK 5, 2019) Edin Hajder (S) er bosnisk krigsflygtning. I dag sidder han i byrådet i Mariagerfjord Kommune, hvor han har travlt med at slås for et levende arbejdsmarked, hvor ingen bliver parkeret i systemet.

Hvis man synes, modstand er demotiverende, skal man holde sig fra politik

(DK 4, 2019) 76-årige Anni Grimm (løsg.) har oplevet modstand både internt og eksternt i sine 10 år som byrådspolitiker. Senest da hun i december 2018 forlod Dansk Folkeparti for at blive løsgænger. Men beslutningen var ikke svær, siger politikeren.

Ring til Mette hvis du har brug for hjælp

(DK 3, 2019) Mette Thiesen er den eneste fra Nye Borgerlige, der blev valgt ind i kommunalpolitik, og nu går hun også efter en plads i Folketinget. Hun taler ofte i telefon med borgerne og besøger dem i Hillerød, så de kan vise hende deres udfordringer med blandt andet lokalplanerne. Og så er hun imod kommunalt støttede integrationsprojekter.

”Brug dine erfaringer fra toppen af hierarkiet, når du er på vej ned”

(DK 2, 2019) 70-årige Lone Hindø (S) har altid haft mange ambitioner. Hun ville være præst på trods af familiens indvendinger, og hun blev den første kvindelige rådmand i Aarhus. Derudover har hun stiftet et feministisk fællesskab, en højskole og sit eget forlag hjemme på gården.

Lægen der blev politiker for at redde liv

(DK 1, 2019) Som overlæge på en kræftafdeling har Susanne Crawley (R) taget sig af konsekvenserne af alvorlig sygdom. Hun besluttede sig for, at hun ville være politiker, så hun i stedet kan hjælpe unge med at bryde den sociale arv. Men karriereskiftet har også betydet dødstrusler og chikane.

Er det ikke nok, at du spiller fransk klovn på teateret, skal du også gøre det i byrådssalen?

(DK 22, 2018) Skuespiller Jørgen Bing (SF) har altid været politisk interesseret og blev politisk aktiv, da han fik nok af DF’s retorik. Han blev en del af Hjørring Byråd for miljøets skyld, og kombinationen af skuespil og politik har ført til aftener med politiske brandtaler iklædt teaterkostume for at kunne nå begge dele.

Kulturborgmesteren brænder for både hiphop og ballet

(DK 21, 2018) Den nye kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde (Alt.), kom i Københavns undergrundsmiljøer som ung, og hun mener, at de miljøer er vigtige for unges identitetsdannelse. Derfor vil hun gerne øremærke penge til små spillesteder og udfordrende kunst.

Hospicet er mit helle fra de politiske slåskampe

(DK 20, 2018) Marie-Louise Brehm Nielsens (Lokal) hverdag er kontrastfyldt. Som sygeplejerske på et hospice skal hun være omsorgsfuld, og som byrådsmedlem i Lolland Kommune skal hun tænke taktisk, for politik byder indimellem på verbale tæsk, hvilket også har ført til et partiskift.

Mit hjerte banker gult og blåt for Brøndby

(DK 19, 2018) Henrik Rademacher (DF) fra Brøndby elsker sit job som souschef i Lidl. Han ved, hvad det vil sige at være i løntilskud og mener, at systemet kan bruges bedre. Og så har han høje ambitioner for foreningslivet i kommunen.

Demonstranten der blev kommunalpolitiker

(DK 18, 2018) Cecilie Roed Schultz (EL) fra Fredericia var politikernes modstander, da hun i efterskole- og gymnasietiden deltog i demonstrationer mod Irakkrigen og nærmest boede i byens ungdomshus. Men da hun senere blev utilfreds med besparelser i sin søns daginstitution, var forældrerådet og læserbreve ikke nok.

En stemme for øerne

(DK 17, 2018) Anne Jørgensen (V) ville gerne være en stemme for småøerne, og det fik hende til at skifte journalistkarrieren ud med titlen som kommunalbestyrelsesmedlem for Faaborg-Midtfyn Kommune. Men i øjeblikket bruger hun det meste af sin tid sammen med sin syv måneder gamle søn, Rasmus, som er det første barn i 10 år, der er født på Lyø.

Jeg siger det, ingen andre siger

(DK 16, 2018) Mira Issa Bloch (Alt.) øver sig i at være nærværende i alt, hvad hun gør. Med sin socialpædagogiske og psykoterapeutiske baggrund er udsatte borgere et af de vigtigste politiske områder for hende, og så går hun ind for en ny politisk kultur.

Jeg gør oprør mod systemerne

(DK 15, 2018) Alex Vanopslagh (LA) gik ind i politik, fordi han er forarget over, at han som patient blev glemt i det danske sundhedsvæsen. Samtidig vil han gøre oprør mod, at man som politiker er afhængig af embedsværkets fremstilling af sagerne.

Jeg bliver høj af at lære mennesker at kende

(DK 14, 2018) Det, der driver Merete Scheelsbeck (K), er mødet med de mennesker, hun vier, dem, hun møder til EM i guppyopdræt, og entusiasterne fra frimærkesamleklubben. Hun er dybt engageret i hele Høje-Taastrup Kommune, og samtidig skal hun lige om lidt være stedfortræder i Folketinget for anden gang.

Ideologier er vores politiske kompas

(DK 12, 2018) Som skoleleder er Tina Mandrup vant til at få enderne til at mødes både økonomisk, relationelt og strategisk. Det skal hun nu vise som Venstres nye borgmesterkandidat i Lejre Kommune. Hun er blevet overrasket over den gode tone og samarbejde byrådsmedlemmerne imellem, og også over hvor få der er forankret i deres ideologiske fundament.

Politik skal ikke være en karrierevej

(DK 11, 2018) Som politiker skal det ikke handle om, hvad man kan gøre for at blive genvalgt ved næste valg eller andre karrierepolitiske ambitioner. Det er at tage øjnene væk fra bolden, mener Eva Borchorst Mejnertz (R), der synes, at vi skal have hjertet og os selv langt mere med i politik.

Nysgerrighed gavner min virksomhed og politik

(DK 10, 2018) Maybritt Toft Pedersen fra Den Sociale Fællesliste har egen virksomhed med 170 ansatte. At finde balancen mellem at være politiker og erhvervsdrivende er vigtigt for hende, og hun erklærer sig gerne inhabil en gang for meget i sager om erhvervslivet.

Jeg vil ikke være indvandrerpolitiker

(DK 8, 2018 Jeyarajah Rasiah kom til Danmark som tamilsk flygtning tilbage i 1986. Nu sidder han i byrådet i Billund. Han har mange bud på, hvordan man kan forbedre integrationen. Men han er ikke ”indvandrerpolitiker”. I stedet brænder han for, at der skal være tid til kaffe og omsorg hos de ældre i kommunens ældrepleje.

Konservativ er noget, man opdager, man er

(DK 7, 2018) Ole Stephensen (K) er fra den generation af journalister, hvor det ikke var anset at kombinere journalistik og politik. Derfor har han været længe om at debutere som politiker. Han var træt af at brokke sig, så nu vil han selv gøre noget ved det farlige vejkryds nær sin bopæl og forbedre mulighederne for sine handicappede naboer.

Hvis du er i tvivl, så sig ja til politik

(DK 6, 2018) Som byrådsmedlem i Horsens og folketingsmedlem har den tidligere socialdemokrat Claus Kvist Hansen (DF) ikke tid til meget andet end politik. Det betyder blandt andet, at han ikke ser sin familie fire dage om ugen. Men selvom det er et hårdt pendlerliv, har han ikke lyst til at slippe det. 

Jeg kan ikke lade være med at blande mig

(DK 5, 2018) 22-årige Sonja Marie Jensen (S) smed alt, hvad hun havde i hænderne, for at kæmpe for at bevare de små, lokale bosteder til udviklingshæmmede voksne. Det næste hjertebarn, hun har kastet sig over, er en madpakkesag, der ikke handler om svinekød, men som skal sikre alle børn ét sundt måltid i løbet af dagen.

Man skal have travlt med noget, man holder af

(DK 5), 2018 At ville gøre en forskel er det, der går igen i alt, hvad den nyvalgte Malene Grandjean (V) gør. Det gælder i hendes job som gymnasierektor, som medlem af beboerforeningen Røsnæs, som deltager i P4’s Meningsministeriet, som mor og nu også som kommunalpolitiker i Kalundborg, hvor hun har boet hele sit liv.

Ingen passer på vores arbejdsmiljø

(DK 5, 2018) Da SF kom i regeringen i 2011, gik Charlotte Broman Mølbæk (SF) ind i politik. Efter flere år som familiekonsulent i det offentlige ville hun gerne være med til at træffe de overordnede beslutninger i stedet for at tage imod ordrer ovenfra og ned. Men som politiker har hun måttet vænne sig til barske arbejdsvilkår og et arbejdsmiljø uden beskyttelse.

Søren i kamp for syvende gang
(DK 11/2020) Selv om et magtskifte i Vallensbæk ved næste valg heller ikke virker oplagt, er Søren Wiborg (S) parat til at tage den syvende valgkamp som spidskandidat.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Tema: Fra byrådet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger