Illustration: Mai-Britt Amsler
Illustration: Mai-Britt Amsler
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 06 / 2020

På Nordfyn er konflikterne erstattet med tillid

Byrådsmøderne er korte, og alle er med i konstitueringen i denne periode. Men i forrige periode var billedet et helt andet, fortæller borgmester Morten Andersen (V).

– Vi har det godt med hinanden, så det kommer ikke bag på mig.

Sådan lyder det fra Nordfyns borgmester Morten Andersen (V), da Nyhedsmagasinet Danske Kommuner fortæller ham, at kommunen har landets næstlaveste konfliktniveau. 

Forsker: Vi ved ikke, om konflikt er godt eller skidt

Når politikerne i høj grad er i konflikt med hinanden, som tilfældet er i eksempelvis Randers og Slagelse, får vælgerne trukket de politiske uenigheder skarpt op. Men på Nordfyn, hvor tingene glider nemmere, og hvor alle byrådsmedlemmerne kommer bedre ud af det med hinanden, burde det give bedre grundlag for at træffe beslutninger. Eller hvad?

Det har vi spurgt professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, Ulrik Kjær, om. Han har forsket i mange aspekter af det danske kommunestyre – men ikke lige det her. 

– Vi ved ikke rigtig, om konflikt er godt eller skidt. Det er nemmere at skabe et dårligt klima end et godt klima, men som vælgere vil vi jo heller ikke have, at politikerne er alt for enige, siger han og kommer alligevel med et bud på, hvor det egentlig går bedst:

– Succesen er at etablere en professionel uenighedskultur. Et byråd, hvor politikerne kan diskutere substans og være uenige, og i øvrigt være lige gode venner bagefter. Det er det mest gangbare, siger han. mdbr 

Skriv hvad du søger