Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 06 / 2020

Få mere indflydelse i næste valgperiode

Der står et særligt vindue åbent i de danske byråd i resten af 2020. Byrådene har opsamlet to års erfaring med, hvad der virker og ikke virker i den politiske arbejdsform, og der er stadig nogle måneder, hvor der kan drøftes konsolidering og fornyelse i næste periode, inden der går valgkamp i den.
tekst Lisbeth Binderup, kommunaldirektør i Skanderborg Kommune

Er det muligt at øge den demokratiske indflydelse på livsbetingelserne i vores kommune? Det kunne være spørgsmålet i byrådets udviklingssamtale med sig selv her i anden halvdel af valgperioden.

Et byråds indflydelse er ikke en given størrelse. Der kan diskuteres, behandles sager og holdes møder, uden at byrådet nødvendigvis får ordentligt fat i de store tandhjul, som for eksempel menneskesyn, roller til politikere og borgere, byernes udseende og funktion, klimastrategi omsat til hverdagspraksis og så videre. Omverdenens indflydelse er så kompleks, at det kræver stadig stærkere midler, hvis et byråd for alvor skal præge fremtiden og ikke kun administrere nutiden.

Her kommer seks veje til øget politisk indflydelse. Den korte form får det til at se mere enkelt ud, end det er i virkeligheden, men alle seks råd er inspireret af gode, konkrete erfaringer i Skanderborg. 

Politikere som fakkelbærere

Skriv hvad du søger