Illustration: Karen Linnet Olesen
Illustration: Karen Linnet Olesen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 21 / 2020

Gud, koster det så meget?

Et nyt it-system og en omorganisering har givet sagsbehandlerne i Ballerup et helt nyt overblik over indsatsernes effekt og pris. Efter et års drift er budgetoverskridelsen faldet fra 20 millioner kroner til omkring en million.

Det er ingen hemmelighed, at det specialiserede socialområde betegnes som ustyrligt for kommunerne. Vækst i diagnoser, prisstigninger på indsatser med videre skaber uforudsigelighed. En rapport, som kommunerne i Region Hovedstaden (KKR) fik udarbejdet for netop at få overblik, viste, at kommunerne samlet brugte 16,4 milliarder kroner på det specialiserede socialområde i 2019. Rapporten, der var udarbejdet af KLK, påpegede, at der samlet var en budgetoverskridelse på fire procent, svarende til 600 millioner det år. Der er store forskelle kommunerne imellem, de, der ligger højest, har overskridelser på 15 procent, mens andre har udgifter under det budgetterede.

I Ballerup Kommune er det netop den udfordring, der fik kommunen til selv at udvikle og indføre et nyt it-system kaldet OS2 BOS og en deraf følgende organisationsændring i forvaltningen for et lille års tid siden. Det ser ud til at have effekt. Mens man i 2019 havde en budgetoverskridelse på 20 millioner kroner – et fast mønster gennem flere år – ser man ud til i år kun at få en overskridelse på omkring en million.

Fidusen ved systemet er, at det tidligt i forløbet giver den enkelte sagsbehandler det økonomiske overblik over, hvad de enkelte indsatser koster kombineret med et socialfagligt overblik over effekten af de enkelte indsatser. 

En øjenåbner

Skriv hvad du søger