Foto: Mick Anderson
Foto: Mick Anderson
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 21 / 2020

Da Frederikshavn lukkede ned – og åbnede igen

Det blev ”kun” til to uger med nedlukning 2.0 for syv nordjyske kommuner. Først skulle de lukke helt ned. Så kunne de lukke lidt op. Nu er der helt åbent, og alt bliver normalt igen – eller gør det? Vi besøgte borgmester Birgit S. Hansen i et tomt rådhus i Frederikshavn, da restriktionerne stadig stod på.

Det er en kold og våd dag i Danmarks nordligste kommune, Frederikshavn, i midten af november, og der er helt stille på pladsen foran rådhuset. Det er kun en uge siden, at nedlukningen af hele Nordjylland trådte i kraft, og næsten alle i kommunen er sendt hjem på grund af den nye virusmutation, cluster 5, som man frygter kan gøre Nordjylland til et nyt Wuhan. 

Borgmester Birgit S. Hansen (S) byder os velkommen på et rådhus, hvor alle skriveborde er tomme, og det automatiske lys på gangene er slukket. Men selvom det hele ser lidt dystert ud, fortæller hun, at mange borgere har valgt at tackle nedlukningen med humor – på ægte nordjysk vis. 

– Vi er kommet igennem nogle faser i den her sag, når det kommer til debatten. Først chok og lammelse til vrede, frustration og undren. Men så er der altså også en god portion humor, som vi har brugt som ventil, og det kom ret hurtigt. Faktisk allerede på dag et eller to, siger hun og fortsætter:

Skriv hvad du søger