Illustration: Gitte Skov
Illustration: Gitte Skov
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 19 / 2020

Lolland mangler akademikere, og Frederiksberg mangler arbejdere

Danmark er de sidste 20 år blevet et endnu mere opdelt samfund. Kun hver tredje kommune har i dag en blandet befolkning – men er det egentlig et problem? Både og, lyder svaret fra fire af de ”skæve” kommuner.

Den er helt gal på Mors. 

Ser man på fordelingen af de fem sociale klasser, man normalt inddeler befolkningen i, er den højere middelklasse markant underrepræsenteret: Der er 75,1 procent færre ingeniører, gymnasielærere, læger og andre med en videregående uddannelse, der i gennemsnit tjener 600.000 kroner om året. Hvorvidt det så er andet og mere end en statistisk detalje om befolkningen i Morsø Kommune, vender vi tilbage til. 

Økommunen i Limfjorden skriver sig ind i en generel tendens, der kun er eskaleret siden 1990’erne. Fortællingen om landet, hvor direktørsønnen møder fabriksarbejderens datter i folkeskolen passer ikke helt længere, for kun 34 kommuner kan i dag bryste sig af at have en blandet befolkningssammensætning, viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har udarbejdet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Skriv hvad du søger