Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 18 / 2020

Aktuelt

tekst Frederik Overby Vinding

Rækkehuset, smedjen og fiskermiljøet

I Næstved sætter man pris på arkitekturen. I nogle år nu har man i kommunen holdt en ”Arkitekturens Dag”, og det har coronakrisen ikke sat en stopper for i år. Den ene pris, Arkitekturprisen, hylder et nænsomt placeret rækkehus centralt placeret i Næstved, mens de to andre priser, Bevaringsprisen Næstved Kommune og Bevaringsprisen Næstved By, gik henholdsvist til en smedje med over 300 år på bagen og et autentisk fiskermiljø, som kan dateres tilbage til 1700-tallet. Målet er at hylde borgere og bygherrer for deres prioritering af kvalitet i byggeriet og hylde arkitekter for deres arbejde samt give inspiration til fremtidige byggeprojekter og bygningsbevaringer i Næstved Kommune. 

38.500

Mellem 2010 og 2020 er antallet af personer i landkommunerne med dansk oprindelse faldet med 79.000, mens der er kommet 38.500 flere indbyggere, der har oprindelse i andre lande end Danmark. De fleste ekstra indbyggere kommer fra Syrien, Rumænien, Polen, Ukraine, Eritrea og Litauen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

Aalborgs Silicon Valley 

Efter en lang proces og en diskussion om for meget ”københavneri” er Aalborg landet som Danmarks tredjestørste klyngecenter. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal udpege 14 såkaldte erhvervsklynger. Klynger er organiserede innovationsnetværk og vidensdeling inden for forskellige områder. Et af de mest kendte eksempler på en klynge er Silicon Valley i USA, hvor de store tech-virksomheder har samlet sig. Alt for mange af dem, der bød ind, ville have hovedsæde i København, så ministeren trak i håndbremsen og bad om, at hele Danmark kom i spil. Allerede før sommerferien blev Aalborg udnævnt som hovedsæde for klyngen for energi, og med ministerens udpegning får Aalborg nu en rolle for yderligere syv af de andre klynger. Det betyder blandt andet, at Aalborg skal medudvikle på både digitalisering, byggeri og miljøteknologi.

Humor til hårde tider

Skriv hvad du søger