Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 17 / 2020

Folketinget i arbejdstøjet

tekst KL

Denne uge blev et nyt folketingsår indledt. Et nyt år med politiske forhandlinger og beslutninger, som skal bringe os sikkert ud af et tumultarisk 2020.

Corona-pandemien har sat den globale økonomi under pres. Og det står klart, at de økonomiske forudsætninger og rammer for vores velfærdssamfund er forandrede. Det stiller krav om, at vi bruger ressourcerne i den offentlige sektor klogt. 

Beskæftigelsesområdet er et oplagt eksempel. Ledigheden stiger, og der er mere end nogensinde behov for en aktiv og effektiv beskæftigelsesindsats. Samtidig har vi høstet vigtige erfaringer i de seneste måneder. For da Corona ramte landet og sendte mange kommunale medarbejdere hjem, fortsatte den aktive beskæftigelsesindsats. Jobsøgende borgere blev stadig mødt af dedikerede medarbejdere og fagligt kompetent vejledning – bare uden den hårde centrale styring, som ellers kendetegner området. Digitale kontaktformer og telefonsamtaler var pludselig en del af hverdagen – og det virkede. 

Den nye økonomiske virkelighed har kun gjort regeringens løfter om en nærhedsreform endnu vigtigere. For overdreven regulering koster, målt på både penge og velfærd. 

Corona-epidemien har også sat vores sundhedsvæsen på prøve. Men faktisk står sundhedsvæsenet over for en mere grundlæggende udfordring, som rækker ud over corona. Vi ser ind i en fremtid, hvor vi bliver flere ældre, hvor flere borgere lever med kroniske sygdomme, og hvor flere borgere har psykiske lidelser. Og samtidig en fremtid, hvor vi kommer vi til at mangle hænder. Det er en udfordring, som sundhedsvæsenet har manglet et sammenhængende svar på længe. KL og Danske Regioner har i historisk enighed præsenteret 12 fælles pejlemærker, som er centrale for en kommende plan. Enigheden bakkes bredt op af andre aktører på området, og hele sektoren står nu samlet i en klar opfordring til Folketinget om at tage bolden op. 

Også klimaforandringerne kalder på politisk handling. Folketinget står sammen om høje ambitioner om at reducere C02-udledningerne. Høje ambitioner kalder på de kloge helhedsløsninger, som kommunerne kan levere på tværs af sektorer – affald, energi, varme, natur, planlægning. Desværre oplever kommunerne, at statslige regler og bindinger spænder ben for en grøn kommunal merindsats. KL har spillet ud med 48 anbefalinger til konkrete tiltag i den grønne omstilling. 

Nu er et nyt folketingsår i gang. De udfordringer, vi står overfor – klimaforandringer, den demografiske udvikling, pandemien og den økonomiske krise – kalder i sjælden grad på politisk handling og ansvarlighed. Det er ikke lette opgaver. Men fra kommunernes side er vi parate til at træde til og spille ind med konkrete helhedsløsninger, som går på tværs af sektorer.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Folketinget i arbejdstøjet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger