Collage: Karen Linnet Olesen
Collage: Karen Linnet Olesen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 13 / 2020

Ældre på plejehjem får så mange piller, at der ikke er plads til morgenmad

Ny forskning viser, at plejehjemsbeboere forsætter med at tage forebyggende medicin helt til slutningen af livet. Nogle tager op til 20 forskellige lægemidler dagligt. Medicinen kan give unødige bivirkninger, mens den gavnlige effekt er begrænset.

Forskningsprojekt

Forskningsprojektet er et offentligt-privat samarbejde, som er gennemført i tæt samarbejde med 11 kommuner. Gladsaxe, Rødovre, Brøndby, Ringsted, Næstved, Faaborg-Midtfyn, Syddjurs, Randers, Odder, Esbjerg samt Bornholms Regions Kommune.

Projektet har analyseret mere end 5.000 borgeres sundhedsdata fra 94 plejecentre.

Initiativtageren til forskningsprojektet er Helene Hoffmann, grundlægger af Type2dialog, og Anton Pottegård, professor på Institut for Sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet.

Forskningsgruppen har publiceret to videnskabelige artikler om resultaterne i det internationale tidsskrift Age & Ageing.

Multisygdom og fyldte pilleæsker er hverdagen på landets plejehjem. Det viser en ny analyse, hvor forskere i samarbejde med 11 kommuner har kortlagt medicinforbrug, sygdom og restlevetid blandt knap 5.200 plejehjemsbeboere. 

– Det nye datamateriale er unikt, da det er første gang, der kommer evidensbaseret viden om de borgere, som bor på plejehjem. Vi har data på næsten alt i sundhedssektoren, men plejehjemsbeboerne ved vi forbløffende lidt om, siger Anton Pottegård, professor på Syddansk Universitet.

Skriv hvad du søger