Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 12 / 2020

Vejen til målet

tekst KL

Regeringen fik den 16. juni en bred aftale mellem alle partier minus DF og Nye Borgerlige om en ny klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi. 

KL havde spillet ind med et tilbud om de samme mål for CO2-reduktioner og de samme mål for at reducere forbrændingskapacitet, som aftalen mellem partierne på Christiansborg indeholder – men med en forudsætning om at holde kommunerne skadesløse. 

I aftalen anmoder aftalepartierne KL om at udarbejde en konkret plan for tilpasning af forbrændingskapaciteten inden for en given ramme. KL ønsker at drøfte de nærmere vilkår for en sådan plan og har henvendt sig til klimaministeren inden sommerferien for at få lejlighed til at drøfte vilkårene for udmøntningen af aftalen – herunder tidsplanen og økonomien i forbindelse med at lukke ned for kapaciteten på anlæg, der fortsat afdrager på lån.

Men det her er komplekst, og seks måneder er ikke en realistisk tidsplan. Kommunerne har fået en kæmpe opgave. Vi gambler med forsyningssikkerheden, hvis vi skøjter hen over de beslutninger, som nu skal træffes. 

Grundlæggende er der stor enighed om målene: Vi skal have mindre affald, øge genanvendelse og genbrug, tilpasse vores forbrændingskapacitet og opnå markante CO2-reduktioner. 

Det var også baggrunden for KL’s brev til klimaministeren og miljøministeren den 13. maj 2020 – altså før regeringens affaldsudspil.

Her tilbød KL at indgå dialog om en aftale om tilpasning af forbrændingskapaciteten, som på bundlinjen ville føre til markante CO2-reduktioner allerede i 2030, begrænsning af import af affald og 60 procent genanvendelse af kommunalt affald. Det er målsætninger, som er i tråd med regeringens udtrykte ambitioner og med EU’s genanvendelseskrav, som KL ønsker at fremme.

Det, der for få uger siden under corona udbruddet blev betragtet som kritisk infrastruktur, er det stadig.

Udgangspunktet er, at markedet skal løse det, som markedet er god til – men vi vil have mindre affald og mere klimapolitik. Det forekommer ikke oplagt at markedsgøre noget, som vi grundlæggende skal have mindre af. 

Vi er enige om målet – vejen dertil er vi nødt til at drøfte.

Emneord
Klimamål, Klima

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vejen til målet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger