Udbetaling Danmark er noget så sjældent som et succesfuldt offentligt it-projekt. Ifølge bestyrelsesformand Frank Jensen skyldes det blandt andet, at Udbetaling Danmark har folkevalgte lokalpolitikere i bestyrelsen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau
Udbetaling Danmark er noget så sjældent som et succesfuldt offentligt it-projekt. Ifølge bestyrelsesformand Frank Jensen skyldes det blandt andet, at Udbetaling Danmark har folkevalgte lokalpolitikere i bestyrelsen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 12 / 2020

Udbetaling Danmark er en velsmurt maskine

Et sjældent succesfuldt offentligt it-projekt står ved en skillevej. Udbetaling Danmark har på otte år givet kommunerne effektiviseringsgevinster i milliardklassen. Det skyldes blandt andet en bestyrelse med folkevalgte lokalpolitikere, mener bestyrelsesformand overborgmester Frank Jensen (S).

Der var klart skeptikere, da KL og den daværende regering i 2010 indgik en aftale om at samle kommunale udbetalingsopgaver for milliarder af kroner i én myndighed med navnet Udbetaling Danmark. Administrationen skulle samles i fem centre – et i hver region – og herfra skulle ydelser som barselsdagpenge, boligydelse, børnefamilieydelser, folkepension, socialpension med videre udbetales. Der er tale om såkaldt objektive ydelser. Ydelser, der ikke kræver sagsvurdering og skøn. Administrationen skulle tages ud af kommunerne og gives til ATP, der driver Udbetaling Danmark.

– På KL Topmøder og KØF (Kommunaløkonomisk Forum, red.) var der kritiske ryster. De var båret af, at kommunalpolitikere naturligt har rettet opmærksomheden mod, om borgeren bliver dårligere stillet. Der var bekymring for, om borgerne blev fremmedgjorte og fik dårligere service. Der var også medarbejdere fra kommunerne, der skulle flytte med over i centrene, fortæller Københavns overborgmester Frank Jensen (S), der har været bestyrelsesformand i Udbetaling Danmark siden starten.

Sikker effektivisering

Men her ti år senere er det svært at finde kritikere af den store udbetalingsmaskine, der udbetaler ydelser til 2,4 millioner danskere. Samlet set ekspederer systemerne 230 milliarder kroner om året. Det skyldes, at Udbetaling Danmark hurtigt gav de lovede resultater. UDK gik i drift i 2012, og efter en toårig indfasningsperiode nåede man planmæssigt besparelsen på 300 millioner kroner årligt på administration. En anden stor besparelse lå i konkurrenceudsættelsen af it-systemerne og driften. Her er der opnået en årlig besparelse på over 25 procent. De årlige omkostninger til it-løsninger lå inden udbuddet på 887 millioner kroner. De er nu nedbragt til 665 millioner kroner inklusiv afdrag på lån til projektet.

Skriv hvad du søger